Umc’s willen een academie voor de regio

Umc’s willen een academie voor de regio

Datum: 4 april 2019

De universitair medische centra (umc’s) willen een actieve en verbindende rol spelen in het oplossen van gezondheidsvraagstukken dicht bij huis. Ze zijn van plan om hun maatschappelijke rol in te zetten als academie met en voor de regio. De umc’s gaan in elke regio waarin ze gevestigd zijn een regionaal netwerk opzetten. Dat staat in hun plan Onderzoek & Innovatie met en voor de gezonde regio’. Prof. dr. Willy Spaan, voorzitter van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), heeft het plan onlangs overhandigd aan minister Bruins (Medische zorg).

Hoe dragen we bij aan de noodzakelijke innovatie van preventie en zorg? Om die vraag te beantwoorden, heeft de NFU op verzoek van minister Bruins met vele betrokkenen rond de tafel gezeten. Met als resultaat dit plan dat de samenwerking in de regio de komende jaren een flinke impuls moet geven. “De huidige uitdagingen op het gebied van gezondheidszorg en preventie vragen om een gezamenlijke inspanning van direct betrokkenen in de regio. Umc’s hebben met hun wetenschappelijk onderzoek daarin een unieke rol. Wij hebben zowel een kennis- als een zorgfunctie. Die zetten we in voor zorg en gezondheid in de volle breedte. Internationaal, nationaal, en natuurlijk ook regionaal”, aldus Spaan.

Regionale netwerken
De kern van het plan is het opzetten van regionale netwerken. Daarin wordt samen met burgers, patiënten en betrokken organisaties gewerkt aan innovatie. Elk netwerk gaat na wat in de betreffende regio de meest urgente vraagstukken zijn. Vervolgens komt er per regio een kennis- en innovatieagenda. De umc’s organiseren de infrastructuur en brengen hun methodologische expertise en kennis in. Door het brede potentieel in de regionale netwerken te benutten, nemen de relevantie en de maatschappelijke impact toe, en komen de resultaten van het innovatieproces de gehele regio ten goede. Zo’n regionale aanpak biedt kansen om rekening te houden met lokale verschillen, al is uiteraard ook landelijke afstemming nodig waarin de regio’s elkaar voeden en inspireren.

Academie voor de regio
De umc’s vervullen in dit gehele proces een initiërende en faciliterende rol en vormen zo samen met andere kennisinstellingen, een ‘academie voor de regio’. Spaan: “Als umc’s dáárop inzetten, samen met direct betrokkenen in de regio, kunnen ze rekenen op brede steun van burgers, patiënten, eerste- en tweedelijnszorg, hogescholen, verzekeraars, bedrijfsleven en vele anderen.”
‘De ontwikkeling naar regionale inzet sluit aan bij het Nationaal Preventieakkoord, bij het Hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg en bij de kennisagenda Preventie van de Nationale Wetenschapsagenda’, zo staat in de samenvatting van het plan te lezen.

Reactie minister
“Dit rapport geeft goed de tijdgeest weer. Het laat zien hoe umc’s steeds meer maatschappelijke instellingen worden en bijdragen aan de juiste zorg op de juiste plek. Waarbij het primair gaat om de mens, in plaats van om de patiënt”, reageerde minister Bruins.

Hoe kunnen umc’s bijdragen aan de innovatie van preventie en zorg? Over deze vraag gingen ze met diverse betrokkenen in gesprek.

Wetenschappelijk fundament onder preventiebeleid
De beweging naar duurzame regionale netwerken is al langer gaande. In het plan staan voorbeelden genoemd van succesvolle regionale samenwerkingsverbanden. Spaan: “Het vernieuwende aan dit plan is dat de umc’s hiermee de verantwoordelijkheid op zich nemen de regionale inzet van wetenschappelijk onderzoek en innovatie een impuls te geven. Voor de zorg van morgen, dicht bij huis. Je zou kunnen zeggen dat we daarmee een wetenschappelijk fundament leggen onder het preventiebeleid van het kabinet.’”

Oproep om mee te doen
Innovatie is meer dan onderzoek doen en de resultaten publiceren. Het gaat ook om implementatie, monitoring en evaluatie. Spaan: “Om de ambities uit dit plan te realiseren, is een extra impuls nodig, ook financieel. Dat aan de totstandkoming van dit plan zovelen van binnen en buiten de sector hebben meegewerkt, is een hoopvol teken. Ik roep partijen op om mee te doen, en met elkaar en gedurende een lange tijd de verantwoordelijkheid aan te gaan.”

Lees hier het plan Onderzoek & Innovatie met en voor de gezonde regio

(Foto: cover plan)

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *