Taakherschikking met VS en PA een succes

Taakherschikking met VS en PA een succes

Datum: 11 november 2015

taakherschikking_zorgensDe beroepen Verpleegkundig Specialist (VS) en Physician Assistant (PA) in de zorg zijn een succes. Onderzoek naar het experiment met de inzet van deze verpleegkundigen wijst uit dat de zelfstandige bevoegdheid voor voorbehouden handelingen definitief in de Wet BIG kan worden geregeld. Deze taakherschikking, ook voor de eerste lijn van belang, is een feit.

Dat laat minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten aan de Tweede Kamer op basis van het onderzoek dat is uitgevoerd door een team van het Maastricht Universiteit Medisch Centrum. De afgelopen jaren hebben de VS en PA zelfstandig voorbehouden handelingen mogen uitvoeren in de vorm van experiment. Een groot deel van deze voorbehouden handelingen wordt nu definitief in de Wet BIG geregeld. Het gaat dan om het plaatsen van een katheter, heelkundige handelingen, injecties en puncties uitvoeren of delegeren en geneesmiddelen voorschrijven die alleen op recept verstrekt mogen worden. Voor een aantal andere voorbehouden handelingen (zoals endoscopieën) is op dit moment nog onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing voor de noodzaak dit als zelfstandige bevoegdheid op te nemen.

Perspectief op doorgroeien
Met de inzet van de VS en de PA worden taken van bijvoorbeeld artsen en specialisten overgenomen, de zogenoemde taakherschikking. Voor mensen die werken in de zorg is dit aantrekkelijk want het biedt meer perspectief op doorgroeien en ontwikkelen. Tegelijkertijd leidt het tot een betere kwaliteit en organisatie van de zorg die kosteneffectief is. Niet alleen ziekenhuizen maken gebruik van de VS en de PA ook binnen de huisartsenzorg, thuiszorg, GGZ-instellingen en verpleeghuizen wordt taakherschikking toegepast.

VoorBIGhouden
Er ligt een lijvig rapport (229 pagina’s) ten grondslag aan deze taakherschikking en de legalisering van het werk van de VSen, en PAs waarmee in januari 2012 werd begonnen. De onderzoekers concluderen bovendien dat aan alle in de wet vastgelegde randvoorwaarden is voldaan en dat geen negatieve bijeffecten optreden als gevolg van de wijziging in artikel 36A van de wet BIG. De eindrapportage van het Evaluatieonderzoek VoorBIGhouden is hier te downloaden.

(Foto: Andy Dean Photography/Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *