De computer regeert

De computer regeert

Datum: 31 augustus 2017

COLUMN – HUISARTS JURRIEN WIND
Ja, ik weet het: mijn columns wijken een beetje af van wat u hier gemiddeld leest op deze site. Het is allemaal wat minder rooskleurig, florissant en optimistisch wat ik opmerk. Beschreven wordt hier vooral ‘de werkvloer’ en de absurditeiten die zich daar soms voordoen. En, een sceptische, misschien soms wel cynische houding, bekruipt me wanneer ik in aanraking kom met bureaucratie & stroperigheid, of wanneer ‘het systeem het overneemt van de mens’. Daarvan nu een voorbeeld.

Zoals mogelijk bekend, steriliseer ik in mijn eigen praktijk mannen. Deze mannen moeten, drie maanden na hun ingreep, hun sperma laten controleren. Is ‘alle vruchtbaarheid’ uit hun lichaam verdwenen? Ze dienen zich – met een potje – ’s ochtends vroeg te vervoegen bij een Klinisch Chemisch Laboratorium van een ziekenhuis bij hen in de buurt. Sperma-onderzoek. De meeste van deze mannen zijn 3 maanden na hun vasectomie definitief onvruchtbaar. Operatie geslaagd!

De kosten van dit onderzoek komen voor rekening van de patiënt, ongeveer drie tientjes. Geen probleem. Nooit is hier iets misgegaan tot ongeveer een week of twee geleden toen ik (als steriliserend huisarts) in één keer drie facturen van mannen kreeg, die ik een maand of drie geleden ‘op mijn bank had gehad’. Of ik als huisarts die zaadcontroles wilde betalen…!!?? Huh, da’s gek…!!??
De maandag erop, ik het ziekenhuis gebeld, afdeling financiële administratie. Gelukkig kreeg ik iemand aan de lijn die snel van wanten wist: “excuses dokter. Ja, er is hier laatst iets misgegaan met het computersysteem en per abuis heeft de computer alle facturen naar de verkeerde, naar u als huisarts dus, gestuurd. Nogmaals onze excuses. U kunt de rekeningen verscheuren hoor…..” Tot op heden heb ik dat nog niet gedaan, door schade en schande wijs geworden waarschijnlijk, want mogelijk krijgt dit verhaal nog een staartje…? En warempel ja….

Binnen een week kreeg ik eenzelfde (soort) factuur, nu uit een ander ziekenhuis. Ziekenhuis B. Ook gelegen in het zuiden van ons land. Wederom zaadcontrole, wederom van iemand die ik drie maanden geleden gesteriliseerd heb. Kosten van het zaadonderzoek hier overigens ruim € 5,- hoger dan in ziekenhuis A. Vraag me niet waarom hetzelfde brood bij B. meer moet kosten dan bij A.!? Ik weet het niet, zover reikt de ‘ziekenhuistransparantie’ helaas ook niet! Tot op heden wacht ik nog op het antwoord van laboratorium B. ‘waarom ik deze factuur heb gekregen?’ Ik zou erover worden teruggebeld, maar mogelijk is de fout in het computersysteem zodanig groot dat het probleem nog niet is opgelost. Want, tot mijn grote verrassing verblijdde mijn postbode mij vandaag met weer een nieuwe factuur (zaadcontrole). Vanuit ziekenhuis A. wederom. In ziekenhuis A. regeert de computer. Terwijl die aardige excuusmakende dame mij toch echt de indruk had gegeven dat het computerprobleem allang onder controle was….!? Het ding braakt facturen uit, die vervolgens autonoom in een enveloppe belanden en verstuurd worden naar adressen waar ze niet thuis horen. Bellen, alarmeren, “nee, ik hoef die rekening niet!”, het lijkt zinloos want het gebraak gaat door. Ik vind dat een enge ontwikkeling.

 

jurriën_wind_zorgenzJurriën Wind (1963) is huisarts met een urologische achtergrond. Zijn specialisatie is vasectomie. Een sterilisatie kan uitstekend in de eerste lijn worden uitgevoerd mits de dokter goed geschoold is. Hiervoor heeft Jurriën de Mannen Sterilisatie Praktijk (MSP) opgezet, met locaties in Wijk & Aalburg en Eindhoven. Op zijn website www.devasman.nl laat Jurriën zien dat substitutie verantwoord en veilig kan.

 

 

(foto bovenaan: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *