Leef gezond, blijf langer actief

Leef gezond, blijf langer actief

Datum: 15 september 2014

frouke_engelaer_zorgenzOUDEREN EN GEZONDHEID – Haar boodschap is dat in de preventie en behandeling van ziekten bij ouderen nog veel winst is te halen. Maar ze moedigt ouderen van nu en die van de toekomst ook aan om maximaal gebruik te maken alle mogelijkheden die er zijn om gezond te leven en langer actief te blijven in de maatschappij. “Ook op hoge leeftijd hebben we nog invloed op onze gezondheid en hoe lang we leven.”

Het gezond leven en langer actief blijven is volgens Frouke Engelaer (foto) hard nodig omdat er steeds minder jongeren zijn en steeds meer ouderen. Zij promoveerde vorige week als PhD-student bij Leyden Academy on Vitality and Ageing met haar proefschrift Compression and plasticity of old-age mortality.

Frouke Engelaer vergeleek bevolkings- en gezondheidscijfers van Ghana, Nederland en Japan door de jaren heen. De levensverwachting stijgt, maar blijft ook flexibel en preventieve maatregelen op hoge leeftijd nog steeds zinvol zijn, concludeerde ze. Daarom is meer onderzoek naar wat artsen kunnen doen voor mensen op hoge leeftijd zinvol.

De periode van kwetsbaarheid aan het einde van het leven wordt niet korter, maar schuift wel op. Ouderen hebben vaak meer chronische ziekten tegelijk. Verder verandert met het ouder worden de fysiologie in het menselijk lichaam. De resultaten van het onderzoek van Frouke Engelaer moeten een aanmoediging zijn voor zowel de maatschappij als elk individu om blijvend aan de gezondheid van mensen te werken.

Frouke Engelaer is de eerste promovenda van Leyden Academy on Vitality and Ageing, een kennisinstituut dat eind 2008 is opgericht. Het biedt opleidingen, doet onderzoek en initieert ontwikkelingen op het gebied van vitaliteit en veroudering. Leyden Academy gelooft dat een integrale visie dé manier is om haar missie te bereiken: het promoten en verbeteren van de kwaliteit van leven van ouderen. Leyden Academy is een initiatief van Vereniging AEGON en werkt nauw samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de oudste universiteit van Nederland, Universiteit Leiden (opgericht in 1575).

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *