Wijkverpleegkundig Genootschap wil standaarden

Wijkverpleegkundig Genootschap wil standaarden

Datum: 29 april 2015

wijkverpleegkundig_ambassadeurs_zorgenzEen aantal zorgorganisaties slaat de handen ineen om het professioneel handelen en het vakgebied van de wijkverpleegkundigen te legitimeren. “We willen het ontwikkelen van professionele standaarden samen met de beroepsgroep versnellen. Dat doen we door hiervoor geld beschikbaar te stellen”, verklaart Dick Herfst, voorzitter van de raad van bestuur van de ZZG zorggroep.

Het gaat naast ZZG zorggroep om de organisaties Florence, Omring, Sensire, Evita Zorg, Espria, Fundis en Meander. Zij hebben voor dit initiatief het Wijkverpleegkundig Genootschap opgericht: een Genootschap voor wijkverpleegkundigen door wijkverpleegkundigen. “Wij willen als organisaties met veel wijkverpleegkundigen hiervoor de verantwoordelijkheid nemen. De wijkverpleegkundigen hebben inmiddels een erkende positie, de financiering is geregeld en zij hebben een belangrijke maatschappelijke taak. Maar hun werk begint met het stellen van een goede diagnose. Om dat op een professionele manier te kunnen doen zijn standaarden nodig ”, aldus Herfst.

Professioneel en toetsbaar
Drie lectoren verpleegkunde zijn gevraagd om een notitie te schrijven en daarin aan te geven welke verpleegkundige onderzoekslijnen en onderwerpen in aanmerking komen voor het ontwikkelen van standaarden. Herfst: “Wijkverpleegkundigen nemen samen met hun cliënten beslissingen over ingewikkelde vraagstukken. Wij vinden dat dit op een professionele manier moet gebeuren die ook toetsbaar is. Dat is onze motivatie om dit op te pakken.“ Vijf organisaties, Florence, Omring, Espria, Sensire en ZZG zorggroep, hebben al toegezegd elk 40 duizend euro in te leggen. De looptijd van het onderzoeksprogramma wordt twee jaar, dus het gaat in eerste instantie om 200 duizend euro. De overige drie organisaties ondersteunen het initiatief en raadplegen de komende weken hun bestuur. Het plan is om subsidie aan te vragen.

Ook hoogleraren huisartsgeneeskunde erbij betrekken
Het Wijkverpleegkundig Genootschap staat over hun initiatief in nauw contact met Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN). “We zullen zoveel mogelijk wijkverpleegkundigen erbij betrekken. In de vorm van een wetenschappelijke adviesraad willen we wetenschappers, zoals hoogleraren huisartsgeneeskunde erbij halen, omdat zij al ervaring hebben met een wetenschappelijke traditie en het onderbouwen van het vak huisartsgeneeskunde. Het is natuurlijk ook prettig dat in dit initiatief sprake is van een wisselwerking met de verpleegkundige praktijk.”

(Foto van drie nieuwe wijkverpleegkundige ambassadeurs, die vorige week zijn benoemd: Maikel Martens Visual Communication en V&VN)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *