Met vijf vragen meer impact

Met vijf vragen meer impact

Datum: 20 januari 2017

impact_zorgenzCOLUMN GERRY DE VALK – Je werkt als arts, paramedicus of therapeut. Dat doe je al een tijdje dwars door alle transities heen die gaande zijn in de zorg. Of de organisatie waarvoor je werkt reorganiseert, of gaat reorganiseren of heeft gereorganiseerd: jij gaat onverdroten door. Toch kun je als behandelaar in de zorg meer impact hebben voor jezelf en je organisatie.

Soms denk je: waar ging ik ook al weer voor als behandelaar? Wat is mijn concrete doel in mijn werkzame leven? Met andere woorden: waarvan ga jij aan, ga je kwispelen als je juist dàt mag doen en waar leg jij je ziel & zakelijkheid in?

Door maar vijf vragen te beantwoorden, heb jij meteen scherp hoe jij meer impact kunt hebben in je werk.
Wel even echt er voor gaan zitten. Doe daarom het volgende: pak pen en papier, ga zitten, zet je telefoon en social media op stil. Zet je voeten op de vloer en neem een moment om je lichaam te voelen. Zet dan je pen op het papier en beantwoord de vijf vragen die ik voor jou heb geformuleerd. Schrijf alles op wat er in je opkomt. Niet gaan doorstrepen, gewoon blijven schrijven. Ook al schrijf je voor jouw gevoel onzin op, niet stoppen met schrijven. Want door deze vijf vragen oprecht te beantwoorden, kun jij je leven veranderen.

Zit je er klaar voor? Dan komen hier de vijf vragen.
Vraag 1. Wie ben je?
Bedenk dat het heel knap is als je hierop een helder antwoord weet te formuleren. 95% van de mensen zoekt namelijk nog het antwoord op deze vraag.
Vraag 2. Wat doe je in het dagelijkse leven?
Waarschijnlijk staat hier zo’n beetje wat er ook op je visitekaartje staat vermeld. Maar de vraag is eigenlijk: wat doe je nu echt? Ga daarvoor naar vraag 3.
Vraag 3. Voor wie doe je dat eigenlijk?
Door deze vraag te beantwoorden, heb jij duidelijk welke groep behoefte heeft aan hetgeen jij te bieden hebt.
Vraag 4. Wat hebben zij dan nodig van jou?
Met welke vragen van jouw doelgroep weet jij raad.
Vraag 5. Als zij dat van jou krijgen, wat verandert er dan in hun leven?
Welke belangrijke verandering bereik jij bij jouw doelgroep.

Vraag jezelf af: wat wil dit jou zeggen?
Als de tijd erop zit, ga je kijken wat voor antwoorden jij op papier hebt gezet. Bedenk daarbij dat alleen de eerste twee vragen over jou gaan. Vraag drie, vier en vijf gaan over de ander. Wil je toonaangevend zijn, impact hebben en succesvol zijn in je vak, dan is het belangrijk om je zo te positioneren dat het niet gaat over jou maar over die ander. Dat heet leiderschap.
Daarom vertel je vanaf nu op de vraag ‘Wat doe je eigenlijk voor werk?’ niet meer wat er op je visitekaartje staat, maar het antwoord dat je hebt opgeschreven bij vraag vijf. Want dan vertel je die ander voor wie je het doet en welk verschil jij maakt in hun leven als ze dat krijgen.

Reken maar dat dit antwoord binnenkomt bij die ander.

Gerry_de_Valk_ZorgenzGerry de Valk over MediDiensten: Ik coach, adviseer & train medici en paramedici, behandeldiensten, maatschappen en (para)medische praktijken hoe zij zichzelf stevig kunnen neerzetten, hoe ze hun grenzen kunnen stellen en hoe ze hun kop boven het maaiveld durven uitsteken. Persoonlijk en professioneel leiderschap laten zien, daar gaat het om. Reageren: M Gerrydevalk@medidiensten.nl, T 06 11 64 15 64.

 

(Foto: Stockshoppe/Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *