Een ongemakkelijke relatie

Een ongemakkelijke relatie

Datum: 12 augustus 2015

ongemakkelijke_relatie_zorgenzCOLUMN GERRY DE VALK – Afgelopen weekend las ik twee artikelen die te maken hebben met de ingewikkelde relatie tussen zorg, geld en marktwerking.

Ten eerste een artikel op Follow The Money waarin uitgebreid staat beschreven hoe marktwerking in de Verenigde Staten leidt tot de duurste zorg ter wereld met middelmatige resultaten . Waarbij Obamacare vooral positief lijkt uit te pakken voor de verzekeraars en de farmaceutische industrie. Waar je – als je maar net boven de armoedegrens verdient – al gauw 5.000 dollar zelf moet betalen voor de verzekeraar gaat vergoeden. Waar sterftecijfers binnen een paar maanden door dure consultants kunstmatig worden opgepoetst zodat ziekenhuizen meer verdienen.

Crowdfunding
Dezelfde dag lees ik in een artikel in de Volkskrant hoe kankerpatient Danny zijn leven rekt door middel van crowdfunding. Zodat hij in New York geopereerd kan worden. Binnen 10 dagen wisten hij en zijn vrouw € 150.000 bij elkaar te crowdfunden. Inmiddels is het crowdfundbedrag opgelopen naar € 277.000. Danny leeft al een jaar langer dan verwacht, voelt zich goed en hoewel de levensverwachting nog steeds niet goed is, koopt hij zo wel extra tijd. Geef hem eens ongelijk. Toch?

Marktwerking krijgt een gezicht
Zorg, geld en marktwerking: het blijft vaak ongemakkelijk voelen. Over de marktwerking in de VS zullen de meeste mensen van mening zijn dat dit toch echt niet kan. Raar land, dat Amerika zeggen we dan. Als het gaat om Danny dan krijgt marktwerking een gezicht en dan wordt het lastiger. Terwijl hij langer in leven blijft omdat hij wel het geld heeft om de benodigde zorg te kopen. Maar eerlijk gecrowdfund, dus wie ben ik om daar wat van te vinden?

Wakker liggen
Regelmatig praat ik met professionals die werken als zelfstandig ondernemer in de zorg over hun visie op ondernemen en geld verdienen. Ze zijn gericht op zorgen, behandelen en hun cliënten. Geld verdienen staat niet voorop. Vaak leveren ze hun cliënten of patiënten veel waarde en liggen ze tegelijkertijd wakker omdat ze te weinig verdienen.

Tegenstrijdig
Het voelt soms zo tegenstrijdig: professionals die gewoon goede zorg willen bieden, willen helpen maar die het vaak zo lastig vinden om goed voor zichzelf te zorgen en hardop durven zeggen dat ze óók gaan voor een prima inkomen. Het is een ongemakkelijke relatie. Terwijl je tegelijkertijd leest dat zorg en geld onlosmakelijk verbonden zijn.

Gerry_de_Valk_ZorgenzGerry de Valk is ondernemer en interim manager in de zorg. Met haar bedrijf Medidiensten.nl leert zij professionals in de zorg, medici, paramedici en zorgteams hoe zij met waardevolle en duurzame verdienmodellen hun inkomstenstroom minder kwetsbaar en meer robuust maken zodat ze meer vrijheid en ruimte ervaren en meer kunnen verdienen. Reageren? Stuur een mail naar gerrydevalk@medidiensten.nl (of via LinkedIn).

(Foto ringen: Light Spirit/Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *