Heyendael Manifest pleit voor hoofdlijnenakkoord

Heyendael Manifest pleit voor hoofdlijnenakkoord

Datum: 24 april 2017

huis_heyendael_zorgenzEen derde brief aan de informateur is geschreven door een twaalftal vertegenwoordigers van de zorg. ‘Kies voor innovatie en e-health en pak daarbij institutionele belemmeringen aan,’ is de boodschap van onder andere huisarts Frans Jan Mutsaerts van Het Huisartsenteam. In dit Heyendael Manifest staat een aantal handreikingen voor een nieuw hoofdlijnenakkoord.

De twaalf vertegenwoordigers uit de zorg zijn op persoonlijke titel een aantal keren bij elkaar geweest in Huize Heyendael in Nijmegen, een ontmoetingsplaats van (oud)medewerkers van de Radboud Universiteit en het Radboudumc, om te spreken over een agenda voor betere en betaalbare zorg. Zij hebben samen het manifest opgesteld, omdat ze een gezamenlijke maatschappelijke verantwoordelijkheid voelen om bij te dragen aan betere en betaalbare zorg in ons land. ‘Als vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties hebben wij respect voor elkaars rollen en zijn wij bereid om in partnership over de grenzen van onze domeinen te denken en te doen. Wij achten het van belang dat deze verantwoordelijkheid vorm krijgt in een ambitieuze inhoudelijke agenda, waarbij kwaliteit, betaalbaarheid, toegankelijkheid en pluriformiteit de leidende principes zijn’, aldus het manifest.

Geen stelselwijzing maar inhoudelijke ambities
De opstellers van het Heyendael Manifest denken dat een afbuiging van de groei van zorguitgaven alleen te bereiken is via een inhoudelijke route, niet via een boekhoudkundige afslag. ‘We moeten immers wachtlijsten en verschraling van het zorgaanbod voorkomen. Ook vinden wij een stelselwijziging ongewenst. Binnen het huidige stelsel zijn veel ambities te realiseren en een stelselwijziging kost veel tijd en energie die beter besteed kunnen worden aan inhoudelijke ambities. Wij achten een integraal hoofdlijnenakkoord over de domeinen heen wel gewenst. Het landelijk vastleggen helpt om gezamenlijke ambities krachtig in de praktijk neer te zetten en doet een beroep op alle partijen.’

Hoofdlijnenakkoord
Het voorgestelde hoofdlijnenakkoord moet een sterke inhoudelijke ambitie hebben, met als basis de volgende zeven elementen:

• Neem het perspectief van de burger/patiënt als vertrekpunt
• Stel kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven centraal
• Zet radicaal in op minder bureaucratie, regeldruk en administratieve lasten
• Stimuleer (regionale) samenwerking en zet in op netwerken
• Kies voor innovatie en e-health en pak daarbij institutionele belemmeringen aan
• Maak werk van een gezamenlijke aanpak van dure geneesmiddelen
• Versterk de eerstelijns infrastructuur en de zorg voor kwetsbare ouderen

Ruim baan voor e-health
De opstellers van het manifest vinden dat er ruim baan gemaakt moet worden voor e-health, innovatie en nieuwe zorgconcepten. ‘Cruciale randvoorwaarden daarbij zijn een gebruikersvriendelijke en veilige identificatie en authenticatiemethode voor burgers en professionals, goede standaarden voor onderlinge uitwisseling van digitale medische gegevens en het minder vrijblijvend maken van deze uitwisseling van data.’

De ondertekenaars van het Heyendael Manifest:
Wouter Bos: Voorzitter RvB VUmc
Joël Gijzen: Directeur zorg CZ
Leon van Halder: Voorzitter RvB Radboudumc
Norbert Hoogers: Directievoorzitter Zilveren Kruis
Chiel Huffmeijer: Voorzitter RvB Reinier Haga Groep
David Jongen: Voorzitter RvB Zuyderland
Jan Kremer: Gynaecoloog
Wim van der Meeren: Voorzitter RvB CZ
Bart Meijman: Huisarts
Jan Frans Mutsaerts: Huisarts
Robert Sie: Anesthesioloog
Dianda Veldman: Directeur Patiëntenfederatie Nederland.

De opstellers van het Heyendael Manifest denken dat een afbuiging van de groei van zorguitgaven alleen te bereiken is via een inhoudelijke route, niet via een boekhoudkundige afslag. 

Het Heyendael Manifest voor Betere en Betaalbare zorg kunt u hier downloaden.

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *