Huisarts meer in rol van bedrijfsarts

Huisarts meer in rol van bedrijfsarts

Datum: 7 september 2014

arbozorg_ser_adviesSER-ADVIES ARBOZORG – Ook de huisarts of de eerstelijnsgezondheidszorg kunnen bijdragen aan betere arbeidsgerelateerde zorg door scherper te letten op de factor arbeid in diagnose en behandeling, en door een betere arbocuratieve samenwerking. In gezondheidscentra kunnen pilots gestart worden met spreekuren werk en gezondheid. Dat stelt de Sociaal-Economische Raad in het ontwerpadvies over de arbeidsgerelateerde zorg dat afgelopen vrijdag is gepresenteerd.

De SER constateert dat er een groeiende groep mensen is die geen gebruik kunnen maken van de bedrijfsarts of arbodienst. Het gaat om zzp’ers (ruim 1.1 miljoen in 2013), werkzoekenden en mantelzorgers of vrijwilligers. De huisarts moet hen de eerste arbeidsgerelateerde zorg bieden.

Huisartsen krijgen versterking voor deze taak. Een artsconsulent en/of een verpleegkundige voor werk en gezondheid gaat het team in de eerste lijn versterken. Deze professional helpt bij het onderkennen van arbeidsgerelateerde gezondheidsproblemen. Daarnaast vervullen kaderartsen arbeidsgeneeskunde binnen huisartsenorganisaties een rol in het overdragen van kennis en inzichten die voor deze zorg van belang zijn.

Huisartsen nemen de functie van de bedrijfsarts niet over. Het is de taak van de bedrijfsarts om de werkgever en de verzuimende werknemer te ondersteunen in het proces van preventie en terugkeer naar het werk. De huisarts stimuleert werknemers om zich met hun gezondheidsklacht of –vraag (ook) bij de eigen bedrijfsarts te melden. Zzp’ers verwijst de huisarts door naar een ter zake kundige bedrijfsarts.

Pilots starten in gezondheidscentra. Een verbetering in het huidige stelsel is een spreekuur werk en gezondheid in de eerste lijn. Daarvoor zouden pilots kunnen worden gestart bij gezondheidscentra (buiten de arbodienst). De SER ziet als voordeel van deze optie dat het algemene spreekuur van de huisarts wordt ontlast en effectievere diagnose, behandeling en doorverwijzing van arbeidsgerelateerde problematiek mogelijk zijn door arbeidsgeneeskundige deskundigen in de eerste lijn.

Er is meer kennis is nodig. De huisarts zal bij meer kennis van de arbeidsgeneeskunde (daarbij geholpen door een helpdesk en ondersteuningsstructuur) en betere kennis van de ‘sociale kaart’ van de bedrijfsgezondheidszorg patiënten eerder kunnen verwijzen naar een ter zake deskundige bedrijfsarts of arbodienst, of naar de tweede- en derdelijns klinische arbozorg.

Net als diabeteszorg. In de regionale huisartsenorganisatie kan de arbeidsgerelateerde zorg op dezelfde wijze georganiseerd worden zoals nu gebeurt met de diabeteszorg. Dus door een combinatie van praktijkondersteuning en de inzet van consulenten of kaderartsen.

De SER is verdeeld over de route die gevolgd moet worden om tot een betere arbeidsgerelateerde zorg te komen. Een deel van de raad benadrukt dat de werkgevers, in samenspraak met het medezeggenschapsorgaan, de regie moeten blijven voeren op het verzuimmanagement. Bedrijven bepalen zelf met welke arbodiensten en deskundigen ze een contract afsluiten voor arbodienstverlening. Een ander deel van de raad wil investeringen en wettelijke ondersteuning om de gewenste verbeteringen te realiseren. Dit deel pleit onder meer voor een andere financiering van de bedrijfsarts en voor een wettelijk gewaarborgde toegang tot de bedrijfsarts.

Corina de Feijter

De SER zal het ontwerpadvies in zijn openbare vergadering van 19 september a.s. behandelen.

(Foto: Halfpoint/Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *