Gezonde toekomst dichterbij: nieuwe koers in preventie nodig

Gezonde toekomst dichterbij: nieuwe koers in preventie nodig

Datum: 16 november 2014

alloochtone_vrouw_sport_zorgenzVERKLEIN VERSCHILLEN IN GEZONDHEID – ‘Gezonde toekomst dichterbij’ is de naam van het programma waarmee Fonds NutsOhra, een vermogensfonds dat projecten in de zorg en welzijn financiert, zich richt op kansarme gezinnen. “We willen de gezondheidsachterstand van mensen met een lage opleiding verbeteren. Ze mankeren meer en overlijden eerder dan mensen met een hogere opleiding.”

“We weten dat er al veel gebeurt, dat maakt het extra spannend. Ons streven is daaraan ook wat bij te dragen”, aldus directeur Ann Kusters tijdens de bijeenkomst waarop de nieuwe koers van het fonds werd toegelicht.
Elk stapje omhoog op de maatschappelijke ladder betekent meer gezondheid. Dat maakte Karien Stronks, hoogleraar sociale geneeskunde van het AMC, met cijfers duidelijk. “Op het moment dat iemand met een hoge opleiding met zijn gezondheid gaat kwakkelen, staat iemand met een lage opleiding op het punt te overlijden. Dit patroon zie je terug bij alle aspecten die te maken hebben met gezondheid.”

Gezond gedrag bevorderen bij mensen met een laag sociaal-economische positie verkleint de gezondheidsverschillen
Deze verschillen kunnen we niet verklaren door het hebben van een ziekte; de boosdoener is ongezond gedrag. Maar gedrag wordt beïnvloed door de omgeving, benadrukte Stronk. We weten inmiddels dat op het individu gerichte preventie niet werkt als we geen oog hebben voor de omgeving. Ze haalde het voorbeeld aan van Bewegen op recept. Huisartsen verwezen allochtone vrouwen met overgewicht naar een beweegprogramma dat achttien weken duurde. Na dit programma stopten de vrouwen met bewegen en er was geen effect op hun gewichtsreductie.

Verbeter de leefbaarheid
Stronk pleit voor een koerswijziging van het preventiebeleid. Dat is nodig om gezondheidsverschillen te verkleinen. “Gezondheid is geen product van gedrag maar van maatschappelijke omstandigheden.” Haar aanbevelingen: verbeter leefbaarheid in een wijk, zorg dat kinderen veilig buiten kunnen spelen, hoger inkomen van kansarme gezinnen en werk. Dat zijn maatregelen die gezond gedrag bevorderen.

Aanpak programma
Hoe ziet de aanpak van het programma ‘Gezonde toekomst dichterbij’ eruit? Er worden 20 gebieden uitgekozen, waar onderzocht wordt welke gezondheidsrisico’s er zijn en waar behoefte aan is. Uitgangspunt is dat er minimaal één gezinslid bij betrokken moet zijn, met aandacht voor fysieke en sociale omgeving en de competenties van personen. De resultaten moeten zijn: minder overgewicht, roken en alcohol en een beter ervaren gezondheid. In deze 20 gebieden worden 20 integrale aanpakken van gezondheid toegepast. Iedereen kan een voorstel indienen voor een gebied en een project.

Fonds Nuts Ohra heeft nog drie andere programma’s
– Meer veerkracht langer thuis voor innovatieve ouderenprojecten (12 miljoen)
– Klein geluk, voor mensen die langdurige lichamelijke en psychische zorg nodig hebben (2 miljoen)
– Zorg én perspectief, voor jeugdigen met een chronische aandoening (5 miljoen)

Corina de Feijter

Op de website van Fonds Nuts Ohra komen binnenkort alle programmabeschrijvingen te staan. In het voorjaar van 2015 worden de calls opengesteld.

(Foto: Studio Oostrum)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *