E-health in Suriname

E-health in Suriname

Datum: 19 juni 2016
suriname_zorgenz

Voor trombosepatiënten is afstand tot een ziekenhuis soms groot.

Door e-health groeit ook in Suriname de zorg in de buurt. Het nieuwe digitale antistolling monitoring- en behandelplatform betekent het brengen van zorg naar de patiënt, die vaak op grote afstand van een ziekenhuis woont. Aldus Glenn Oehlers, in Suriname een bekend en gewaardeerd cardioloog bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

In het verleden werden patiënten in Suriname standaard eenmaal per maand geprikt. Voor een goede trombosebehandeling moesten zij op één dag driemaal naar het ziekenhuis. ‘s Ochtends naar het lab voor een bloedafname, later op de dag weer terug om de uitslag en dosering op te halen en vervolgens nog naar een andere locatie om een vervolgafspraak bij het lab te maken. Reden voor Glenn Oehlers om op zoek te gaan naar een betere en efficiëntere ondersteuning van de antistollingsbehandeling. Al snel werd duidelijk dat een antistollingsbehandelwijze zoals deze in Nederland wordt toegepast, voor een enorme verbetering zou zorgen in Suriname. Vervolgens werd de Thrombose Dienst Suriname opgericht die is gebaseerd op de decennialange ervaring en beste uitkomsten van de Nederlandse trombosebehandeling.

suriname-zorgenz

Het team van cardioloog Glen Oehlers, hij staat links op de foto.

Snel een eenvoudig
Dankzij het gebruik van Portavita Antistolling hoeven patiënten uitsluitend nog naar een ziekenhuis om geprikt te worden. De uitslag, het doseerschema en de afspraak voor de volgende behandeling ontvangen zij via de patiëntentoegang van het Digitaal Logboek. Op basis van bewezen algoritmen geeft de Antistolling applicatie niet alleen een doseerschema af, maar ook het advies wanneer de patiënt weer voor controle terug moeten komen. Het percentage patiënten dat binnen de behandelgrenzen valt – nu circa 45 tot 50% – stijgt hierdoor. Ook bevordert de applicatie de therapietrouw. Het e-health platform maakt gebruik van de nieuwste digitale technologie en is geschikt voor alle PC’s, tablets en smartphones. Artsen, medewerkers van de trombosedienst en de patiënten zelf hebben toegang tot (delen van) het systeem. Patiënten kunnen snel en eenvoudig de uitslag, het doseerschema en hun nieuwe afspraak bekijken via het Digitaal Logboek.

suriname_zorgenz

Een lokale zorgpost in Suriname.

Minder complicaties, lagere zorgkosten
Omdat de antistollingsbehandeling in Suriname werd uitgevoerd door een specialist, was dit behoorlijk kostbaar. Dankzij het gebruik van het platform zijn goed opgeleide medewerkers van de trombosedienst nu in staat een groot deel van de werkzaamheden van de specialist over te nemen. Daarnaast vermindert de kans op complicaties, waardoor de totale zorgkosten per patiënt afnemen. Glenn Oehlers licht toe: “Trombosepatiënten in Suriname kunnen hierdoor aanzienlijk beter behandeld worden, wat leidt tot minder complicaties en lagere zorgkosten. De nieuwe werkwijze betekent het brengen van zorg naar de patiënt, verbetering en innovatie van de zorg, vermindering van de kosten voor de zorgverzekeraar en ontsluiting van afgelegen gebieden in het binnenland.”

(Foto’s: Portavita)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *