Green Deal: de zorg gaat vergroenen

Green Deal: de zorg gaat vergroenen

Datum: 12 oktober 2018

Minister Bruins: “Van een duurzame zorg wordt iedereen beter.”

De brancheorganisaties vanuit de curatieve zorg, ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg en hun individuele leden, in totaal 132 partijen, hebben onlangs de Green Deal voor een gezonde toekomst ondertekend. Hierin maken zij afspraken om de zorg in Nederland duurzamer te maken. Inzet is het terugdringen van CO2-uitstoot, zuiniger gebruik van grondstoffen, minder medicijnresten in het water en een gezonde leefomgeving voor patiënt, cliënt en zorgmedewerkers. Ook minister Bruins (Medische Zorg) heeft zijn handtekening gezet. De zorg werkt hard om mensen beter te maken maar is tegelijkertijd nog een grote vervuiler”, aldus de bewindsman.

In de Green Deal spreken organisaties af om de CO2-uitstoot terug te dringen, zuiniger grondstoffen gebruiken en zorgen dat er minder medicijnresten in het water terechtkomen. Ook streven ze naar een gezonde leefomgeving voor patiënt, cliënt en zorgmedewerkers. Minister Bruno Bruins: “Milieuvervuiling leidt wereldwijd tot ziekte, vroeggeboortes en sterfte. Die tegenstrijdigheid willen we aanpakken. Het bewustzijn en enthousiasme om mee te werken aan duurzame zorg groeit gelukkig snel. Daar wordt iedereen beter van.”

Hoe wordt zorgorganisatie klimaatneutraal?
Energiebesparing en inzet van duurzame energie worden vast onderdeel bij beslissingen over bouw, mobiliteit en inkoop. Elke brancheorganisatie maakt hiervoor uiterlijk 1 mei 2019 een routekaart met een (wijkgerichte) aanpak die aansluit bij de doelstellingen van het Klimaatakkoord. Een routekaart houdt in dat de zorgorganisatie moet kunnen laten zien hoe ze richting 2050 klimaatneutraal worden.

Circulair vast criterium bij inkoop
De sector wil efficiënter en minder verspillend met grondstoffen omgaan. De sector neemt zich voor om steeds meer circulair te gaan werken. Het streven is ‘circulair’ een vast criterium te maken bij alle inkoop van goederen en immateriële zaken. Mogelijkheden daarvoor liggen onder andere bij de inkoop van voeding, geneesmiddelen, medische en verzorgende hulpmiddelen, bedrijfskleding, wasgoed, facilitaire producten en bouwmaterialen.

Schoon water
Medicijnresten komen na gebruik in het riool terecht en hebben negatieve gevolgen voor het ecosysteem en de drinkwaterbereiding. De totale hoeveelheid medicijnresten, gemeten bij de waterzuiveringsinstallaties, is te groot en zal – zonder maatregelen – nog toenemen. Vanuit het principe ‘voorkomen, verminderen en vervangen’ wil de zorgsector de vervuiling een halt toe roepen, onder meer door voorlichting en training.

Patiënten, cliënten en personeel moeten kunnen bewegen en ontspannen
Bij het verduurzamen van de zorg(sector) gaat het ook om een gezond leef- en werkklimaat. In zorginstellingen waar mensen wonen en zorgen, moet er mogelijkheid zijn voor beweging en ontspanning zowel voor de cliënt en het personeel. Datzelfde geldt voor ziekenhuizen omdat het een positieve bijdrage kan leveren aan het herstel van de patiënt.

Kwartiermaker aangesteld
Voormalig ziekenhuisbestuurder van het Radboudumc Cathy van Beek is door het ministerie van VWS aangesteld als kwartiermaker.

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *