Breek af die muren

Breek af die muren

Datum: 14 april 2017

muren_afbreken_zorgenzCOLUMN JEROEN CORNELISSEN – In alle vormen van online dienstverlening in de zorg zetten we de klant centraal: bij de huisarts, het ziekenhuis, contact met de zorgverzekeraar en bij de GGZ. We hebben alleen niet in de gaten dat al deze ‘centraalstellingen’ geïsoleerde, een-dimensionale oplossingen zijn waar hoge muren omheen staan. Het wordt tijd dat we die muren afbreken, want niemand biedt voor iedereen de oplossing voor altijd.

In de begintijd van de wearables, draagbare sensoren die bijvoorbeeld stappen, hartslag en slaap meten, ‘deed iedereen het met iedereen’. Had je een persoonlijke portal bij Fitbit, die zich in haar beginjaren gespecialiseerd had in het maken van stappentellers, dan kon je de metingen van de weegschaal van Withings daarmee synchroniseren zodat je in één oogopslag alle voor jou relevante metingen kon zien. Dat ging goed totdat Fitbit ook zelf een weegschaal op de markt bracht: einde koppeling met Withings. Enige tijd later bracht Withings een eigen stappenteller op de markt, zodat ook in deze nieuwe markt de silo’s (die eufemistisch ook wel ‘ecosystemen’ worden genoemd) ontstonden die al bekend waren van oudere marktsectoren.

Mensen zijn uniek en die uniciteit verandert door de jaren. Stel je voor dat iedere zorgorganisatie of dienstverlener een puzzelstukje is. Hoe mooi zou het dan zijn als elke zorgbehoevende die stukjes om zich heen zou kunnen verzamelen die zij/hij op dat moment nodig heeft. En dat de samenstelling van die puzzelstukjes door de tijd heen kan veranderen. Dat een diëtiste met uitstekende kennis over voeding na verloop van tijd haar werk probleemloos kan overdragen aan een diëtiste met meer verstand van gedragsverandering. Of dat zonder moeite geswitcht kan worden van een eCoach bedrijf naar een online blended care behandeling, en vervolgens naar een coach aan huis. Of omgekeerd. Probleemloos. Telkens die optimale puzzelstukjes die op dat moment het beste passen. Voor mij. En voor jou.

Jeroen_Cornelissen_SelfcareJeroen Cornelissen is mede-oprichter van Selfcare, een platform voor zelfzorg van consumenten en patiënten. Jeroen schreef het boek Operatie Zorg en hij houdt een blog bij over Zorg Thuis & Technologie. Voorafgaand aan de oprichting van Selfcare was hij werkzaam in de Thuiszorg, Arbo dienstverlening (Duitsland), ICT, en interim- en projectmanagement.

 

 

(Foto bovenin: XXL Photo/Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *