Webinar: Het andere gesprek in de spreekkamer met Positieve Gezondheid en Leefstijlroer

Webinar: Het andere gesprek in de spreekkamer met Positieve Gezondheid en Leefstijlroer

Datum: 16 september 2020

huisarts webinar

Op dinsdag 13 oktober 2020 organiseert Alles is Gezondheid samen met iPH en Vereniging Arts en Leefstijl een (gratis) webinar over leefstijl en positieve gezondheid (in tijden van corona). Met huisartsen Iris de Vries en Karolien van den Brekel nemen we een kijkje in de spreekkamer. Hoe kunnen mensen zelf de juiste koers voor een gezond leven (blijven) bepalen? Wat kunnen artsen en zorgprofessionals doen om patiënten goed op weg te helpen?

In dit webinar hoor je uit eerste hand hoe je het spinnenweb Positieve Gezondheid, het Leefstijlroer en andere (gespreks)tools in de praktijk kan toepassen.

Een gezonde leefstijl is van levensbelang. Door leefstijlziekten overlijden elk jaar duizenden mensen, terwijl gezond eten, niet roken en genoeg bewegen de gezondheid blijvend kan verbeteren. Covid-19 legt hierop nog eens extra nadruk. Maar waar te beginnen? Bijvoorbeeld met het Leefstijlroer. Dit instrument geeft handvatten om de juiste koers te bepalen voor een gezonde leefstijl. Van voeding tot slaap en zingeving. In elk geval staat de patiënt of cliënt zélf aan het roer en kan hij eigenhandig bijsturen.

Ook de bredere benadering van Positieve Gezondheid is op deze gedachte gestoeld. In dit concept wordt gezondheid niet meer gezien als de afwezigheid van ziekte, maar als het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te voeren. Het spinnenweb Positieve Gezondheid, ontwikkeld door grondlegger Machteld Huber, is inmiddels een bekende (gespreks)tool in de wereld van zorg en welzijn (en daarbuiten).

Toch is het voor (zorg)professionals soms lastig om dit soort (gespreks)instrumenten op een goede manier toe te passen op de werkvloer of in beleid. In dit webinar illustreren huisartsen Karolien van den Brekel (verbonden aan iPH) en Iris de Vries (verbonden aan Vereniging Arts en Leefstijl) met casussen hoe je het ‘andere gesprek’ kan voeren met de patiënt en welke tools jej in de spreekkamer kan gebruiken.

  • Voor wie: alle zorg- en welzijnsprofessionals, beleidsmakers en andere betrokkenen die werken met Positieve Gezondheid en/of leefstijlgeneeskunde actief willen invoeren. Ook in relatie tot Covid-19.
  • Sprekers: Iris de Vries (huisarts, onderzoeker en vicevoorzitter Vereniging Arts en Leefstijl), Karolien van den Breke (huisarts, intern consulent preventie en adviseur bij iPH) en Karen van Ruiten (moderator, teamhoofd bij Alles is Gezondheid).
  • Wanneer: de (live) uitzending vindt plaats op dinsdag 13 oktober 2020, 14.00-15.00 uur. Tijdens het webinar kun je vragen te stellen. Deelname is gratis.

Aanmelden kan hier.

Gerelateerde berichten

Author: Redactie

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *