Waarom alle ouderen vitamine B12 op hun winterchecklist moeten hebben?

Waarom alle ouderen vitamine B12 op hun winterchecklist moeten hebben?

Datum: 9 november 2023

Vitamine b12 is een belangrijke stof voor ons lichaam en iedereen heeft het nodig. Een tekort aan deze stof kan leiden tot een zwak en soms zelfs ziek lichaam. Voor ouderen gaat dit vaak sneller en daarom is het handig dat ouderen in de winterperiode vitamine B12 op hun winterchecklist zetten. Maar waarom eigenlijk? Hieronder uitleg en extra adviezen voor een gezonde oude dag.

Waarom vitamine B12?

Vitamine B12 tekort krijg je binnen door middel van een gevarieerd menu met een goede mix van voedingsstoffen. Als je regelmatige hetzelfde eet of je eet vaak  producten die niet dierlijk zijn kan je lichaam moeite krijgen met het opnemen van vitamine B12. Daar zijn gelukkig pillen voor die je kan nemen om je lichaam op weg te helpen met het opslaan van deze vitamine. De B12 vitamine krijg je binnen door het eten van dierlijke producten, zoals vlees, eieren en zuivelproducten. Voor veganisten is het raadzaam om goed te kijken naar aanvulling door middel van vitaminetabletten.

Activiteiten voor ouderen

Voor jongeren is het vanzelfsprekend om iets te ondernemen, op pad met vrienden, lekker wandelen of even de stad in. Voor het geluksgevoel helpt het enorm om iets samen te doen met andere mensen, voor veel ouderen is dit niet zo vanzelfsprekend omdat ze niet de luxe hebben om zomaar de deur uit te stappen vanwege lichamelijke ongemakken of een gebrek aan energie. Dat gun je niemand en daar moet verandering in komen. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer initiatieven om de ouderen te helpen met leuke activiteiten om eenzaamheid te voorkomen.

Ouderen op vakantie

Ouderreizen zijn een mooie manier om met nieuwe mensen in contact te komen. Een volledig georganiseerde reis met aangepast vervoer, begeleiding en een bestemming waar rekening wordt gehouden met minder mobiele mensen.. Voor veel ouderen is het niet meer vanzelfsprekend om op reis te gaan en dat kan leiden tot isolatie. Dag in dag uit binnen zitten maakt je wereld heel klein en eenzaamheid en een somber gevoel liggen op de loer. Tegenwoordig zijn wetenschappers het erover eens dat dit net zo slecht voor de gezondheid is als roken en drinken. Nieuwe contacten leggen is voor ouderen dus net zo belangrijk als voor iedereen.

Gezond en gevarieerd eten

Gezond en gevarieerd eten.

Het eten in zorginstellingen wordt gelukkig steeds beter. Maar het is vaak lastig om een ‘op maat’ dieet te krijgen. Vooral als er geen antoonbare indicatie voor een aangepast menu. Hierdoor ligt een gebrek aan bepaalde vitamines op de loer doordat, naast de reguliere maaltijden, te weinig variatie is aan gezonde snacks en andere tussendoortjes. Het wordt dus steeds belangrijker om goed te letten op wat je als oudere wel en niet meer binnenkrijgt. Vooral als de R weer in de maand komt kan je het beste in contact komen met een diëtist of voedseldeskundige die kan adviseren over een menu passend bij uw situatie. Wat altijd aan te raden is om vaker naar buiten te gaan. Een korte wandel, met of zonder rollator, kan al enorm helpen bij het gevoel van welzijn. De frisse lucht, het zonlicht en een wijdse blik naar de open wereld zonder een raam ertussen kan een slechte dag goed maken.

Gerelateerde berichten

Author: Scott

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *