De gemiddelde Nederlandse volwassene zal 45 JAAR van zijn leven besteden aan het staren naar beeldschermen

De gemiddelde Nederlandse volwassene zal 45 JAAR van zijn leven besteden aan het staren naar beeldschermen

Datum: 24 september 2020

Uit onderzoek blijkt dat 2000 Nederlanders meer dan 6180 uur per jaar besteden aan gadgets zoals telefoons, laptops en televisies.

 

Dat komt overeen met een verbazingwekkende 395.562 uur over de gemiddelde levensduur van een volwassene van 64 jaar.

 

Meer dan drie en een half uur per dag wordt besteed aan het kijken naar tv-schermen, vier uur aan staren naar laptops, en drie uur en 26 minuten naar telefoons.

E-readers en spelcomputers tellen ook mee bij de dagelijkse schermtijd van een volwassene en brengen het tot een totaal van iets minder dan 17 uur per dag.

 

Maar mensen geloven dat minder dan de helft van de tijd die ze aan deze apparaten besteden ‘productief’ is.

 

Desondanks gaf 50 procent toe dat ze niet zouden weten wat ze moeten doen zonder hun schermtijd, vooral tijdens de huidige sociale afstandsmaatregelen.

Vijftien procent zou zelfs zo ver gaan om te zeggen dat ze zich angstig voelen als hun telefoon te lang weg is.

 

Benjamin Dumaine, opticien en directeur bij Vision Direct BV die opdracht gaf tot het onderzoek, zei: “We hebben geluk dat we apparaten hebben die ons met de buitenwereld verbinden.

“Als een soortgelijke pandemie 30 of 40 jaar geleden had plaatsgevonden, zouden mensen op heel andere manieren met het gebrek aan contact zijn omgegaan. “Het is echter belangrijk om te weten waar te veel schermtijd toe kan leiden wat betreft de gezondheid van je ogen, en om dit binnen de perken te houden.”

 

De gemiddelde volwassene kijkt binnen 20 minuten na het wakker worden naar een scherm – waarvan bijna een vijfde zelfs binnen vijf minuten.

 

Nederlandse volwassenen kijken het meest naar laptops of computerschermen, gevolgd door hun telefoons, TV’s en tablets.

 

Iets meer dan een tiende van de bevolking omschrijft zichzelf als ‘verrast’ door hun hoeveelheid schermtijd, terwijl 13 procent het beschouwt als zorgelijk.

 

Zorgwekkend genoeg zegt meer dan de helft van de volwassenen dat hun ogen gespannen aanvoelen na te veel naar schermen te hebben gekeken.

 

En toch vergeet een op de vijf om hun ogen elk uur te laten rusten – terwijl zeven procent NOOIT een pauze neemt.

 

Naast de fysieke impact van aanzienlijke schermtijd bleek uit het onderzoek dat dit een effect kan hebben op relaties en gezinstijd.

 

Een derde van de mensen in relaties heeft ruzie gehad met hun partner over de tijd die zij besteden aan het staren naar beeldschermen.

 

Een op de vier ouders denkt dat hun kinderen te lang aan hun spelcomputer of telefoon zitten vastgeplakt, en een vijfde vindt het een uitdaging om hun schermtijd onder controle te houden.

Nog eens negen procent voelt zich schuldig over hoeveel tijd hun nakomelingen besteden aan het kijken naar tv’s of computers.

 

Maar bijna de helft voelt zich hypocriet omdat ze hun kinderen vertellen korter achter hun scherm te zitten, terwijl de volwassenen in huis net zo schuldig zijn.

 

Sinds er lockdown-maatregelen werden geïntroduceerd is de hoeveelheid videogesprekken die de gemiddelde volwassene heeft in een week tijd bijna verdubbeld, volgens cijfers afkomstig van OnePoll.com.

 

Naar aanleiding van de bevindingen heeft Vision Direct negen nuttige tips gepubliceerd voor het behoud van de gezondheid van de ogen thuis – waaronder het plaatsen van een computerscherm op minstens 40 cm afstand en het volgen van de 20-20-20-regel, waarbij u elke 20 minuten een pauze inlast en 20 seconden wegkijkt, naar iets dat op 20 meter afstand ligt.

 

Voor meer advies bezoekt u https://www.visiondirect.nl/nieuws/zorg-nu-thuis-goed-voor-je-ogen/

Benjamin Dumaine voegde hieraan toe: “Er zijn positieven en negatieven verbonden aan schermtijd, maar zolang men zich bewust is wanneer het gebruik beperkt moet worden, hoeft er geen schade op lange termijn te zijn.

 

“Schermen spelen een zeer waardevolle rol in ons leven, nu meer dan ooit, maar als mensen onze richtlijnen volgen kunnen ze de gezondheid van hun ogen behouden.”

 

TIJD BESTEED PER APPARAAT

Dagelijks Jaarlijks
Telefoon 3 uur 26 min 1253 uur 6 min.
Laptop 4 uur 1 min 1488 uur 5 min.
TV 3 uur 35 min 1307 uur 54 min.
E-reader 1 uur 37 min. 590 uur 5 min.
Tablet 2 uur 10 min 790 uur 50 min.
Spelcomputer 2 uur 07 min 772 uur 35 min.

 

TOTAAL16 UUR 56 MIN 6180 UUR 40 MIN.

 

Over een gemiddelde levensduur van 64 jaar (18-82) = 395.562 uur en 40 minuten, het equivalent van 16.482 DAGEN, OF 45 JAAR

Gerelateerde berichten

Author: Redactie

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *