Ondernemen in de zorg: met succes en betekenis

Ondernemen in de zorg: met succes en betekenis

Datum: 25 maart 2014

win_win_succesWe hebben in Nederland zo’n 23.000 fysiotherapeuten, 8.000 huisartsen, 3.200 diëtisten , 2.300 psychologen, 3.500 ergotherapeuten , 2.150 logopedisten, 1.900 gevestigde apothekers, 1.100 podotherapeuten en nog de nodige aanverwante beroepsgroepen. Allemaal hoofdzakelijk werkzaam in de zorgsector. Een deel van deze professionals is in loondienst, een deel hiervan werkt als zelfstandig praktijkhouder, oftewel ondernemen in de zorg

Hoeveel van deze professionals zijn ondernemer? Of misschien beter geformuleerd, kan dat eigenlijk wel – ondernemer zijn in de zorg? Want ondernemers zijn toch geldwolven? En de zorg, dat gaat toch over het redden van mensenlevens en het beter maken van mensen? Bovendien is veel geld verdienen nooit jouw intrinsieke motivatie geweest om zorgprofessional te worden. Als je rijk wilt worden, moet je niet in de zorg ondernemen – dat is een gegeven. Toch?

De uitdaging
Vanuit het ondernemerschap bekeken is de zorg een branche met enorm veel kansen en mogelijkheden. Nederland vergrijst in hoog tempo. Tegelijkertijd ontgroenen bepaalde delen van Nederland en dat betekent te weinig handen aan het bed. Maar mensen willen graag gezond oud worden en de overheid wil graag dat de zorgkosten naar beneden gaan. Als ondernemer denk ik dan: ‘never miss a good crisis’. Immers, processen moeten worden verbeterd en de zorgsector zit te springen om innovatieve ondernemers die de zorg goedkoper en beter kunnen maken. Wat een uitdaging!

Boterham met beleg
Alleen: veel zorgprofessionals werken stand-alone en zijn druk met uurtje-factuurtje. Met 15 of 30- minuten-consulten , met no-show en met het schrijven van rapportages. We zijn versnipperd bezig, werken nauwelijks samen en beconcurreren elkaar als het even kan om het leven. We behandelen ook al was het misschien niet zo heel erg nodig want ja, je zult misschien niet rijk worden in de zorg maar een boterham met een beetje beleg verdienen mag toch zeker wel? Uit ervaring weet ik hoe lastig het is om te ondernemer in de zorgsector. Je hebt te maken met overheidsmaatregelen, met de verzekeraar, met zieke en kwetsbare patiënten en cliënten en met een beroepsgroep die onvoldoende vooraf nadenkt over de verdienmodellen van het product dat ze in de aanbieding hebben.

Inspiratie en kansen
Mijn kennis en ervaring als ondernemer in de zorg wil ik de komende tijd graag met je delen, omdat ik je wil inspireren om het maximale uit jou als zorgprofessional en als ondernemer te halen. Daar hoort ook bij dat ik je wil laten nadenken over jouw verdienmodel. Want alleen dan kun je persoonlijk en zakelijk groeien. Verdien je te weinig, dan is het heel simpel: je bent alleen maar bezig met de dag van vandaag en met overleven. Misschien is het inderdaad zo dat je niet snel rijk wordt van het werken in de zorg. En misschien vind je dat ook niet zo belangrijk. Maar ik zie zoveel geweldige kansen om succesvol en betekenisvol te ondernemen! Dat moet volgens mij de meeste zorgprofessionals enorm aanspreken.

Gerry de Valk is ondernemer en interim manager in de zorg. Ze brengt mensen in beweging, is gedreven en creatief. Combineert ervaring in de uitzendbranche en de zorg. Denkt in kansen, zoekt naar oplossingen en verloochent haar Drentse afkomst met een Friese twist niet. Ze leidt het Leefstijlnetwerk.nl, dat klant en professional dichter bij elkaar brengt. Reageren? Stuur een mail naar gerrydevalk@leefstijlnetwerk.nl (of via LinkedIn).

(Foto: Thinglass/Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *