Modelovereenkomst zzp’er in zorg

Modelovereenkomst zzp’er in zorg

Datum: 13 oktober 2014

modelovereenkomst_zzper_in_zorg_zorgenzEINDE SCHIJNZELFSTANDIGHEID? – Staatssecretaris Van Rijn wil door het invoeren van zogeheten modelovereenkomsten het makkelijker maken voor zelfstandigen om in de zorg aan de slag te gaan. Ook wil hij praktische belemmeringen en juridische belemmeringen voor een zzp’er de wetgeving wegnemen. Zo zijn volgens hem de problemen tussen de zelfstandigen die palliatieve zorg verlenen en de Belastingdienst nu opgelost. Dat schrijft Van Rijn in een blog op de site van de PvdA.

Via een modelovereenkomsten kan een zzp’er makkelijker in dienst worden genomen onder de juiste voorwaarden. Het ministerie van VWS en het ministerie van Financiën zullen samen met veldpartijen verschillende modelovereenkomsten maken die ondersteuning bieden voor een zzp’er om zich daadwerkelijk als een zzp’er te kwalificeren.

Van Rijn gaat het samen met de zorgverzekeraars mogelijk maken dat zij vanaf 2016 een zzp’er direct kunnen contracteren.
Dat moet een einde maken aan het probleem dat bijvoorbeeld zorgverzekeraars, die zorg grootschalig inkopen, niet rechtstreeks contracten met zzp’ers kunnen aangaan. “Ook niet als de zorg die ze leveren net zo goed of soms wel beter is dan de zorg die anderen leveren. Dat lossen we nu op door het de zorgverzekeraars mogelijk te maken dat zij vanaf 2016 zzp’ers direct kunnen contracteren”, aldus Van Rijn in zijn blog. Op dit moment kan dat alleen in de landelijke pilot.

Nieuwe Wet Kwaliteit, klachten en geschillen zorg
Van Rijn stelt dat juridische belemmeringen in de zorgwetgeving worden weggenomen. “De kwaliteit van zorg is uiteraard erg belangrijk. Daarom hebben we in de wet vastgelegd wat goede kwaliteit is en waar dit aan moet voldoen. Alleen: deze wet ging over zorginstellingen, niet over zelfstandige ondernemers. Met de nieuwe Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) is dit probleem opgelost. Ook hebben we ervoor gezorgd dat we al voor de inwerkingtreding per 1 juli 2015 gebruik kunnen maken van deze wet.” Dat wil zeggen dat vooruitlopend op de inwerkingtreding van de Wkkgz daarmee in overeenstemming te brengen contracten tussen de zzp’er en zorginstellingen worden gerespecteerd.

Van Rijn benadrukt dat met deze besluiten drie dingen worden bereikt: dat mensen die van goede zorg afhankelijk zijn deze altijd krijgen, dat mensen die als zelfstandige deze zorg willen bieden niet tegen onnodige belemmeringen aanlopen en dat schijnzelfstandigheid wordt voorkomen.

Hoe verhoudt het zelfstandig ondernemerschap zich met in dienst treden?
Adviseur Lex Tabak die dit het dossier rond de zzp’er in de zorg op de voet volgt, plaatst kanttekeningen bij deze besluiten. Volgens hem is het in dienst worden genomen en zelfstandig ondernemerschap een pijnlijke combinatie. Verder vraagt Tabak zich af wat er met de pilot gaat gebeuren en hoe het volgend jaar verder gaat, als zorgverzekeraars pas vanaf 2016 rechtstreeks zzp’ers kunnen contracteren. Wellicht dat er binnen de Zorgverzekeringswet een overgangssituatie zal ontstaan, waarbij continuïteit van zorg wordt gewaarborgd voor bestaande cliënten. Wat is nu een echte zzp’er in de zorg? Daarover bestaat nog veel onduidelijkheid, aldus Tabak.

Corina de Feijter

Het hele blog van staatssecretaris Martin van Rijn is hier te lezen.

(Foto: Piotr Tomicki/Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *