KNMP wil wijkverpleegkundig aanspreekpunt

KNMP wil wijkverpleegkundig aanspreekpunt

Datum: 7 juli 2015

gerben_klein_nulent_knmp_zorgenzOp 6 juli bleek pas dat de beroeps- en branche-organisatie voor apothekers KNMP op 29 juni een brief naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, gericht aan het Algemeen Overleg Wijkverpleging op 1 juli. De boodschap? Versnipperde wijkverpleging is knelpunt in eerstelijns samenwerking.

De KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent (foto) stelt dat de versnippering van de wijkverpleegkundige zorg een knelpunt is in de samenwerking tussen huisarts, wijkverpleegkundige en apotheker. In de brief wordt vastgesteld dat in een wijk vaak meerdere thuiszorgorganisaties gevestigd zijn waar patiënten verschillende verpleegkundigen zien. Hij pleit in de brief aan de Kamer daarom voor één herkenbaar en constant wijkverpleegkundig aanspreekpunt in de wijk, om zo in de driehoek huisarts-wijkverpleegkundige-apotheker de zorg voor de patiënt af te stemmen.

Lokale initiatieven
In grote steden kan dit moeilijk te realiseren zijn, omdat de variëteit aan thuiszorginstanties daar enorm is. De KNMP pleit daarom ook voor eenduidige en uitvoerbare afspraken tussen de huisarts, wijkverpleegkundige en apotheker die de samenwerking in de eerste lijn gestalte geven. In kleine steden bestaan al enkele best practices die concreet invulling geven aan de samenwerking tussen huisarts, thuiszorg en apotheker. Dit zijn lokale initiatieven die blijken aan te slaan. De KNMP ziet graag dat deze initiatieven landelijk navolging krijgen. Daarom roept de KNMP het kabinet op om hiervoor ruimte te vinden binnen de nieuwe wijkverpleegkundige bekostiging.

Best practices
In de bijlage van de brief aan de Kamer staan enkele best practices voor een verbeterde samenwerking tussen huisarts, thuiszorg en apotheker.

Voorbeeld Amsterdam – Er zijn maar liefst 80 thuiszorginstanties actief in Amsterdam. Apothekers zijn onmogelijk in staat om met alle medewerkers van deze organisaties afspraken te maken omtrent goed gebruik van medicijnen van thuiswonende patiënten. In Amsterdam hebben de grootste thuiszorgorganisaties, het Farmaceutisch Bureau Amsterdam en Huisartsen Kring Amsterdam/Almere een convenant gesloten over de vraag wie welke taak heeft bij veilige geneesmiddelenzorg bij thuiswonende mensen. De bedoeling is dat alle thuiszorgorganisaties, apotheken en huisartsen in Amsterdam zich aan dit convenant houden. Individuele contracten tussen apothekers en thuiszorgorganisaties zijn met dit convenant niet meer nodig.

Digitaal platform OZOverbindzorg in Raalte – Ozoverbindzorg optimaliseert de samenwerking enerzijds tussen cliënt, mantelzorger en professional en anderzijds tussen professionals (verzorgenden, wijkverpleegkundigen, huisartsen, apothekers, praktijkondersteuners) onderling. Het tijdig onderling informeren leidt tot beter afgestemde zorg en voorkomt (verslechtering van) aandoeningen en dure complicaties (ziekenhuisopnames). De kracht van de toepassing bestaat uit het kunnen communiceren op probleemniveau met de juiste personen op het juiste moment. Het systeem is inmiddels met succes in de hele gemeente Raalte ingevoerd.

Rodevlaggen-app Noord-Holland – Met de Rodevlaggen-app kunnen thuiszorgmedewerkers op een gestructureerde manier medicatieproblemen bij ouderen signaleren en rapporteren. Daarna kunnen zij deze informatie delen met de apotheker of de huisarts. Hierdoor kunnen zowel zorginstelling, apotheker als huisarts snel ingrijpen bij risicovolle situaties. Health Base heeft in samenwerking met de Hogeschool Utrecht de Rodevlaggen-app ontwikkeld. Op dit moment testen wijkverpleegkundigen van zorgorganisatie Omring en de Schager Apotheek de app in de thuiszorg. Uiteindelijk is het doel van het project het verbeteren van de medicatieveiligheid. Om dit te bereiken, moet er een koppeling komen tussen zorginformatiesystemen van apothekers, huisartsen en wijkverpleegkundigen, zodat zij eenvoudig gegevens kunnen delen.

(Foto: KNMP/PW)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *