Inspectie vernieuwt toezicht op zorg thuis

Inspectie vernieuwt toezicht op zorg thuis

Datum: 31 mei 2016

wijkverpleging_zorgenzDe Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is een aantal projecten gestart waarmee de organisatie haar toezicht optimaal afstemt op zorg thuis. Het uitgangspunt van de vernieuwing is dat vernieuwd toezicht meer gericht is op wijkverpleging, vooral bij complexe en intensieve verpleging en verzorging. Daarbij worden de kwaliteit en veiligheid van de zorg benaderd vanuit het cliëntenperspectief.

De zorg thuis verandert, onder meer omdat mensen door het kabinetsbeleid langer zorg thuis krijgen. Het ligt voor de hand dat de IGZ met haar toezicht inspeelt op veranderingen in het zorgveld. Het gaat om twee projecten: ‘Nieuwe zorg thuis’ en ‘Netwerken in de zorg thuis’.

Gebaseerd op vijf thema’s
Het project ‘Nieuwe zorg thuis’ is gestart in september 2015. Via dit project onderzoekt de Inspectie hoe zij het beste toezicht kan houden op de veranderende zorg thuis. Bij het huidige toezicht op thuiszorg ligt de focus op verpleging en verzorging. Dat gaat veranderen in de richting van wijkverpleging, vooral complexe en intensieve verpleging en verzorging. Het vernieuwde toezicht is gebaseerd op vijf thema’s:
– de cliënt in evenwicht met zichzelf en zijn omgeving
– integrale zorg
– competenties van de wijkverpleegkundige en het team
– veiligheid
– sturen op kwaliteit

Testen in pilots
Dit vernieuwde toezicht wordt vanaf half mei 2016 eerst door middel van pilots getest. Daarna bekijkt de Inspectie hoe het is gegaan en welke aanpassingen er nog nodig zijn. Vanaf het najaar 2016 wordt op een hernieuwde manier toezicht houden op de kwaliteit van de zorg thuis.

Aansluiten bij praktijk van zorg thuis
Voor de ontwikkeling van het nieuwe toetsingskader en instrument is uitvoerig gesproken met branche- en belangenorganisaties (Actiz, V&VN, SPOT, BTN, NPCF, LOC, ZN en ZIN). Ook heeft de IGZ verschillende deskundigen geraadpleegd en liet de zij zich adviseren door tien verschillende thuiszorgorganisaties. De Inspectie hoopt hierdoor een toetsingskader en methode te hebben ontwikkeld die aansluit bij de praktijk van de zorg in de thuissituatie.
Lees ook dit interview over het vernieuwde toezicht met projectleider Angelique Schoemakers en mevrouw Bommelje, directeur van Evita Zorg .

‘Netwerken in de zorg thuis’
Mensen die langdurig (intensieve) zorg en ondersteuning thuis krijgen, hebben vaak te maken met verschillende zorg- en hulpverleners om hen heen. Daarnaast zijn er vaak mantelzorgers en soms ook vrijwilligers bij de zorg betrokken. Al die mensen vormen samen het netwerk rondom de cliënt. De samenwerking tussen de zorg- en hulpverleners onderling is heel belangrijk voor goede kwaliteit van zorg. Ook afstemming tussen zorgverleners en de mantelzorg is hierbij essentieel.

Kwaliteit en veiligheid
De inspectie heeft in het project ‘Toezicht op netwerken in de langdurige zorg thuis’ gekeken hoe zij de zorg en de ondersteuning die mensen thuis ontvangen, kan toetsen op kwaliteit en veiligheid.
Het project is gericht op vier belangrijke thema’s:
– de cliënt centraal
– integrale en afgestemde zorg
– aandacht voor mogelijkheden van mantelzorg en vrijwilligers
– veiligheid (in de woon- en leefsituatie, in zorgrelaties en medicatieveiligheid)

Getest in twee proefgebieden
Het ontwikkelde toezicht heeft de IGZ getest in twee proefgebieden. De Inspectie is in deze proefgebieden in gesprek gegaan met een aantal cliënten en mantelzorgers om hun ervaringen te horen met de langdurige zorg thuis. Ook heeft de inspectie gesproken met de zorg- en hulpverleners van deze cliënten en gekeken hoe de netwerken rondom deze cliënten functioneren. Aan de hand van de opgedane ervaringen bekijkt de Inspectie nu hoe zij verder gaat met dit toezicht.

Een uitgebreide beschrijving van het project staat in het document Netwerken langdurige zorg thuis.

(Foto: Monkey Business Images/Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *