Discussie over calamiteiten

Discussie over calamiteiten

Datum: 5 januari 2017

calamiteiten_zorgenzWat is in de zorg het onderscheid tussen een calamiteit, een complicatie en een incident? Wanneer is het verplicht om van calamiteiten melding van te maken? Dit staat in de Brochure voor zorgaanbieders: Calamiteiten melden aan de IGZ van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Er bestaat nog steeds discussie over calamiteiten. Voor veel zorgverleners is het niet duidelijk wat ze eventueel aan de inspectie moeten melden. Ook is het verschil tussen een calamiteit, een complicatie en een incident niet voor iedereen even helder. Daarom heeft IGZ een zorg brede brochure opgesteld, waarin ze ingaat op de verschillende definities. In de brochure staat de inspectie stil bij de vraag wanneer een calamiteit bij de inspectie moet worden gemeld, wat te doen bij twijfel, wie de melding moet doen en wat er kan gebeuren als calamiteiten niet worden gemeld. Wat betreft het laatste: in dat geval kan een zorgaanbieder een bestuurlijke boete krijgen.

Leren van fouten
In de uitgave bespreekt IGZ wat ze met een melding doet. Tot slot gaat ze in op het belang van het melden van calamiteiten. IGZ benadrukt dat zorg nu eenmaal mensenwerk is. Waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Het is belangrijk dat incidenten gebruikt worden om van te leren, zodat de kans op herhaling in de toekomst wordt verkleind. Zorgaanbieders moeten incidenten goed onderzoeken om de onderliggende oorzaken vast te stellen. Zo kunnen ze passende maatregelen nemen om deze oorzaken aan te pakken en de zorg veiliger te maken. Dat geldt voor zorgaanbieders in alle zorgsectoren en voor zowel grote als kleine aanbieders.
Naast het uitgeven van deze brochure blijft IGZ met de zorgaanbieders, cliënten en zorgverleners in gesprek over de ontwikkelingen rondom dit onderwerp.

(Foto: Zacarias Pereira da Maqa/Shutterstock)

 

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *