Het roer in eigen handen
Datum: 9 juni 2015COLUMN HANS MELIEF – Anderhalf jaar geleden sprak Prof. Mathieu Weggeman op een conferentie van Lijn1. Het centrale onderwerp van zijn voordracht was de rol van de professional, hoe je een professional benadert en vooral wat niet je niet moet doen als je een professional uit de zorg in het wild tegenkomt.
Kort gezegd komt het erop neer dat de professional gefaciliteerd moet worden zodat hij zijn kunstje zo goed mogelijk kan ontwikkelen en uitvoeren. Leibanden en knellende regeltjes die het humeur van de professional bederven, dienen vermeden te worden. Dit alles om de professional niet af te leiden van datgene waar hij goed in is. In het geval van de dokter is dat dokteren.
Doorgeschoten meetlust is funest voor het humeur van de dokter, zo blijkt uit het manifest ‘Het roer moet om’. Mathieu Weggeman verhaalt in zijn rijke voordracht over de nadelige effecten van targets die gehaald moeten worden en de af te vinken lijstjes die afgevinkt. Neem dat ziekenhuis in het buitenland waar de wachtlijsten van de OK korter moesten. De eerste actie van de kwaliteitsmanager (manager kloppende lijstjes) was om alle simpele operaties zoals liesbreuken, blinde darm etcetera, als eerste in te plannen. Dat gaf al een behoorlijk resultaat want je kan veel van die operaties op één dag kwijt. De tweede actie bestond uit het bevragen van patiënten naar hun vakantieplannen. Juist in deze periode werd de operatie gepland. En gepland, betekende van de wachtlijst af. Check!
Afgelopen week liep ik tegen een vorm van ouderenzorg op met preventie hoog in het vaandel. Welzijn, VVT en twaalf huisartsenpraktijken werken samen om thuiswonende ouderen zo krachtig mogelijk te ondersteunen. Geen top down doelstellingen, geen kwaliteitssystemen maar wel afstemming en betrokken (preventief) handelen en zorgen. En de kwaliteit? Die blijkt wel als de oudere in kwestie de zorg positief ervaart.
Hans Melief is projectleider en adviseur bij www.praktijkmetbeleid.nl. Voorheen was Hans werkzaam in de zorg voor verstandelijk gehandicapten, welzijn en eerste lijn.
(Foto: Lou Lou Photos/Shutterstock)