Rocket science

Rocket science

Datum: 30 januari 2017

rocket_science_zorgenzCOLUMN HANS MELIEF – Als ik de huidige managementbladen en -sites mag geloven dan is de huidige trend van zelfsturende, zelforganiserende, zelfwerkzame of zelfrealiserende teams ten dode opgeschreven. De hype is voorbij, het experiment mislukt en jammer maar helaas, we gaan weer iets nieuws bedenken.

Ik kan het met al deze berichten niet eens zijn. We zijn nog maar net gestart en nu al opgeven lijkt me een beetje voorbarig. De maanlanding is ook niet in één keer gelukt en zelfstandiger samenwerken in teams is volgens mij veel complexer dan het bouwen van een raketje.

Het is wel zo dat er heel wat mogelijkheden zijn om zelfstandigheid te frustreren. Zelforganisatie inzetten als bezuinigingsmaatregel is vragen om ellende natuurlijk. Je kan een team niet zelfsturend verklaren en het een strippenkaart geven voor tien keer coaching. Die coaching mag je dan inzetten als het verkeerd dreigt te gaan. Het gebeurt echt, het resultaat laat zich raden.

Waar de samenwerking in een team mee staat of valt, is een doel. En wel een doel dat iedereen belangrijk genoeg vindt om voor samen te werken. Overal waar je een groep mensen bij elkaar zet zullen er verschillende meningen zijn, spelen belangen een rol en kunnen mensen elkaar niet zo aardig vinden. Vertel mij wat! Maar als iedereen het erg belangrijk vindt om op een bepaald moment op een zeker punt uit te komen dan ga je dat doen.

Het afgelopen jaar heb ik de tijd gehad om lang en veel na te denken, heel veel te lezen, met allerlei mensen te praten, wat te leren, te reflecteren en te doen. Ik heb ervaren dat een groep mensen veel zelfstandiger kan werken dan we op basis van onze korte ervaring hiermee, voor mogelijk houden. Wat daar voor nodig is, is een haalbaar doel en de middelen om die samenwerking faciliteren. Scrum voor de zorg is zo’n middel. Is het dan zo simpel? Nee, natuurlijk niet. Het is nog altijd moeilijker dan een raket bouwen.

hans_melief-zorgenzHans Melief is projectleider en adviseur bij www.praktijkmetbeleid.nl. Voorheen was Hans werkzaam in de zorg voor verstandelijk gehandicapten, welzijn en eerste lijn.

 

(Foto: Kostenko Maxim/Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *