Ook bij Zorgeloos: voorkomen of genezen?
Datum: 8 december 2015COLUMN HANS MELIEF – ‘Wat voorkom je eigenlijk’ is de titel van de eerste bijeenkomst in de Module Preventie op de huisartsenopleiding van het LUMC. Die titel raakt dan ook direct de kern van het probleem bij preventie. Het is veel moeilijker aan te tonen dat iets wel gebeurt dan dat iets niet gebeurd is. En als het goed is, is juist dat bij preventief handelen het geval.
Ik zie nog geen krantenfotograaf afreizen naar een kruispunt waar een ongeluk net is voorkomen. Ook de dagelijkse niet voorgekomen files krijgen geen aandacht na het ochtendnieuws van 8.00 uur (bij Zonzeel kunt u lekker doorrijden en het verkeer bij knooppunt Oudenrijn stroomt soepel door).
Het grote nieuws van afgelopen week is dat er wellicht met Zorgeloos.care een nieuwe zorgverzekeraar opstaat. Jos de Blok, Mathieu Weggeman en Jan Rotmans zijn in Nederland de boodschappers en wegbereiders van een andere manier om zaken aan te pakken dan dat we tot nu toe gewend zijn. Met meer aandacht voor zorg en minder nadruk op financiële revenuen en met meer inspraak voor de verzekerden moet Zorgeloos een zorgverzekering worden die zich op de kerntaak van een zorgverzekeraar richt.
Zelf omschrijven ze die kerntaak als ‘het verlenen van zorg’. En daar heb ik toch een pietsje moeite mee. Een nieuwe zorgverzekeraar zou ik graag zien als een verzekeraar met een grote stimulerende rol ten aanzien van een gezonde levenswijze en ten aanzien van het vermogen tot eigen regie van hun verzekerden. Of om met Machteld Huber te spreken ‘gaat het om het verlengen van levensjaren (door zorg verlenen) of gaat het erom dat mensen actief en met plezier kunnen participeren in de maatschappij’.
Ik heb me als nummer 3.767 aangemeld als sympathisant en mogelijke overstapper naar Zorgeloos. Voornamelijk omdat ik van nieuwe dingen hou, geloof in verandering en omdat ik geloof in de goede bedoelingen van deze drie heren.
Hans Melief is projectleider en adviseur bij www.praktijkmetbeleid.nl. Voorheen was Hans werkzaam in de zorg voor verstandelijk gehandicapten, welzijn en eerste lijn.
(Foto: Filippe Frazao/Shutterstock)