Compagnons in bedrijf: niet alleen Ilse en Waylon

Compagnons in bedrijf: niet alleen Ilse en Waylon

Datum: 2 juni 2014

The_Common_Linnets_ZorgenzZe belde me met een paniekerige ondertoon in haar stem. “Zou je me kunnen adviseren wat ik nu moet doen? Ik ben samen met een compagnon anderhalf jaar geleden een bedrijf in kinderfysiopraktijk begonnen. Het leek in het begin allemaal zo goed te gaan, maar nu hebben we ruzie over de kleinste dingen. Ik hou dit zo niet vol”.

Veel ondernemers beginnen samen met een compagnon een bedrijf. Want het heeft natuurlijk zo zijn voordelen. Je hoeft niet alles alleen te doen of te bedenken, je hebt verschillende talenten waar je maximaal gebruik van kunt maken en als het eventjes tegenzit kun je elkaar weer uit de dip helpen. Toch blijkt het in de praktijk nog al eens fout af te lopen.

Zelf ben ik ervaringsdeskundige als het gaat om een mislukte samenwerking met een compagnon. Vol enthousiasme begonnen we ons bedrijf. We hadden vooraf een soort verdeling van taken en aandachtsgebieden vastgesteld en hoppa – gaan met die banaan! Het ging al snel heel erg goed. En hard. Geen enkel probleem maar zo’n groei vraagt wel maximale focus.

Dus toen mijn compagnon vertelde dat ze ging scheiden, ging het snel bergafwaarts met onze samenwerking. Mocht ze van mij dan niet scheiden? Tuurlijk wel. Alleen: je kunt maar op één front tegelijkertijd vechten. Dus werd de pioniersfase van het nieuwe bedrijf in combinatie met een intense privé-situatie, teveel van het goede en moesten we uit elkaar. Met alle gedoe van dien.

De kunst is namelijk om voor de aanvang van je bedrijf met je compagnon glasheldere afspraken te maken. In het voorbeeld van de kinderfysiopraktijk waren er amper afspraken gemaakt. Ze waren blijmoedig en eigenlijk naïef aan het ondernemersavontuur begonnen. Ook in hun geval liep de praktijk al vrij snel boven verwachting. Het was eigenlijk niet meer haalbaar om het parttime loondienstverband wat ze er allebei naast hadden, aan te houden. Maar een van de compagnons was niet van plan om deze zekerheid op te geven waardoor de verhouding scheef groeide.

We zijn inmiddels bijna een jaar verder sinds dat telefoontje. De kinderfysio-compagnons zijn uit elkaar. Dat ging niet zonder slag of stoot. De één heeft de praktijk voortgezet, de ander is in loondienst blijven werken. Ze spreken elkaar niet meer, daarvoor zijn de emoties te heftig geweest. Wat jammer is, want voorheen waren het goede vriendinnen.

Ilse en Waylon staan niet alleen. Het is niet gemakkelijk om vooraf te bedenken wat er allemaal zou kunnen gebeuren. In positieve en in negatieve zin. En hoe jij daar dan mee om zult gaan. Toch moet je hierover voordat je met een compagnon aan een gezamenlijk ondernemersavontuur begint, goed nadenken. En de gemaakte afspraken vastleggen. Als je er niet uitkomt met elkaar: laat je adviseren en anders bezint eer ge begint. Dat kan je een hoop frustratie, tijd en geld schelen.

Gerry de Valk is ondernemer en interim manager in de zorg. Ze brengt mensen in beweging, is gedreven en creatief. Combineert ervaring in de uitzendbranche en de zorg. Denkt in kansen, zoekt naar oplossingen en verloochent haar Drentse afkomst met een Friese twist niet. Ze leidt het Leefstijlnetwerk.nl, dat klant en professional dichter bij elkaar brengt. Reageren? Stuur een mail naar gerrydevalk@leefstijlnetwerk.nl (of via LinkedIn).

(Officiële persfoto van The Common Linnets, www.thecommonlinnets.com)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *