Midlife crisis ondernemer

Midlife crisis ondernemer

Datum: 7 augustus 2014

midlife_vrisis_zorgenzHij heeft een prachtige fysiopraktijk opgebouwd. Jarenlang van hard werken heeft zich vertaald in een succesvolle praktijk met meerdere medewerkers, veel klanten en een goede naam in de regio. Maar er zijn rimpels in zijn bestaan gekomen.

We zitten onder een parasol op het terras, het is een mooie zonnige dag en hij vertelt me over de beginjaren van zijn praktijk. Snoeihard buffelen, heel veel uren maken en alles wat hij extra verdiende weer investeren in de zaak. Ja, het was hard werken maar het was ook heel veel lol en plezier hebben. Dit was wat hij wilde: ondernemen en hard gaan! Er werd personeel aangenomen en de praktijk begon steeds meer op een heus bedrijf te lijken.

Nu zijn we twaalf jaar verder en hij vraagt zich af hoe nu verder te gaan. Volgend jaar wordt hij 50, zijn huwelijk is inmiddels voorbij omdat de zaak altijd voorging en de fase van pionieren is verleden tijd. Hij voelt zich steeds meer de manager die vrije dagen voor zijn personeel moet goedkeuren, saaie gesprekken moet voeren met zijn accountant, zelf klanten behandelen doet hij nog sporadisch en hij ziet als een berg op tegen de nieuwe ronde jaargesprekken met zijn personeel. “Voor al dit soort geneuzel ben ik toch niet gaan ondernemen?” verzucht hij tegen mij.

Ik noem ze midlife crisis ondernemers. Ze hebben hun sporen verdiend, laten zien dat ze succesvol kunnen ondernemen en komen op een leeftijd waarbij je gaat nadenken over wat je verder nog wilt in je leven. Het ondernemen is gaandeweg de jaren steeds meer gaan lijken op een gewone baan en het vrije gevoel van de beginjaren lijkt lang verleden tijd.

We hebben verschillende opties doorgesproken. De zaak verkopen? Uitbreiden of fuseren met een ander? Een manager aannemen voor de dagelijkse gang van zaken? Gewoon zo doorgaan en voor lief nemen dat het even een wat mindere fase is voor jezelf? Afwachten wat er gaat gebeuren?

Deze ondernemer is er nog niet uit en dat kan ook niet na één gesprek. Het heeft tijd nodig om de juiste afwegingen te maken en de consequenties van de keuzes goed te kunnen inschatten.

Tegelijkertijd is het ook goed om te beseffen dat een dergelijke fase tijdens het ondernemersbestaan heel gewoon is. Als je zoveel van je doelen hebt behaald, dan kom je altijd op het punt met de naam Hoe Nu Verder?

Gerry de Valk is ondernemer en interim manager in de zorg. Ze brengt mensen in beweging, is gedreven en creatief. Combineert ervaring in de uitzendbranche en de zorg. Denkt in kansen, zoekt naar oplossingen en verloochent haar Drentse afkomst met een Friese twist niet. Ze leidt het Leefstijlnetwerk.nl, dat klant en professional dichter bij elkaar brengt. Reageren? Stuur een mail naar gerrydevalk@leefstijlnetwerk.nl (of via LinkedIn).

(Foto: Andy Dean/Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *