Voeding en kanker: hoe ga je daarmee om?
Datum: 14 februari 2022Er is steeds meer bekend over het belang van gezond eten en wat dat eigenlijk precies is. Genoeg water drinken, matig met koffie en frisdrank en voldoende groente en fruit. Maar wanneer je te maken hebt met kanker, heb je met andere problemen te maken rondom voeding dan ‘gezonde’ mensen. Wel wil je je lichaam graag ondersteunen bij het herstel om zware behandelingen aan te kunnen. Welke adviezen over voeding en kanker zijn nu echt waardevol?
Veelvoorkomende klachten rondom voeding en kanker
Wanneer je te maken hebt met kanker en een oncologische behandeling, dan kun je te maken krijgen met uiteenlopende kwalen en klachten. Rondom voeding en kanker kun je bijvoorbeeld denken aan klachten zoals:
- Problemen met slikken en kauwen
- Verminderde eetlust
- Problemen met stoelgang
- Smaakveranderingen
- Misselijkheid
Verminderde eetlust
Het komt vaak voor dat mensen met kanker last hebben van een verminderde eetlust, hierdoor slechter eten en te maken krijgen met gewichtsverlies. Dit hangt samen met het verlies van spierkracht en conditie. Maar ook kan het komen doordat je minder goed kunt proeven of opeens anders proeft, waardoor het eten je weinig smaakt. Tips zijn bijvoorbeeld:
- Probeer voldoende te drinken. Een droge mond kan een vieze smaak versterken.
- Goede mondverzorging vermindert een onprettige smaak.
- Experimenteer met temperatuur. Koude gerechten hebben een minder sterke smaak dan warme gerechten.
Moeite met slikken en kauwen
Wanneer je moeite hebt met slikken en kauwen, is zachte voeding het meest geschikt. Maar je wilt er wel voor zorgen dat je gezonde voeding binnenkrijgt met voldoende vitaminen en mineralen. Door bewuste keuzes te maken in je voeding – zachte groentes iets langer koken, kiezen voor (havermout)pap in plaats van brood of soepjes – kun je gezond en gevarieerd eten op een manier die mild is voor je keel en slokdarm.
Voeding bij misselijkheid
Misselijkheid is vaak een grote factor waardoor voeding met kanker slecht samengaat. Door de behandelingen kan het eten je erg tegenstaan. Het is belangrijk om jezelf niet te forceren, vaak voel je je daardoor nog meer gespannen en wordt het eten een steeds moeilijker onderwerp. Maar wel is het belangrijk te blijven drinken en kleine beetjes te eten wanneer het kan, dat kan bovendien misselijkheid ietwat verminderen. In veel gevallen kan er ook medicatie worden voorgeschreven bij ernstige misselijkheid.
Hulp bij kanker
Wanneer je moeite hebt met eten, kan het prettig zijn hulp bij kanker en voeding te krijgen. Bijvoorbeeld van een diëtist. De kosten voor dit soort begeleiding worden 3 uur vanuit je basisverzekering vergoed. De kosten wordt verrekend met jouw eigen risico. Het bezoeken van de diëtist kan op verschillende spreekuurlocaties. Als je niet in staat bent om naar de locatie te komen, kunnen diëtisten bij jou op huisbezoek gaan.