Verzuim: “Nederland is zieker dan nodig”

Verzuim: “Nederland is zieker dan nodig”

Datum: 26 september 2014

marleen_teunis_boekpresentatie_bustoer_zorgenzBOEKPRESENTATIE – “De verzuimende medewerker dreigt klem te raken tussen de belangen van werkgevers, vakbonden en verzuimexperts die claimen de juiste zorg te bieden. Laat deze belangen los en ga samen de dialoog aan over een effectieve bedrijfsgezondheidszorg.” Met deze oproep heeft verzuimexpert Marleen Teunis op de Nationale Vitaliteitsdag gisteren haar boek ‘Ziek zijn, maak er werk van’ in een bustoer aan diverse belanghebbenden overhandigd.

Een bijzondere boekpresentatie om haar gedrevenheid kracht bij te zetten. Het pleidooi van Marleen Teunis voor een andere aanpak van ziekteverzuim en de oproep om gezamenlijk naar een oplossing te zoeken, kon bij iedereen die een exemplaar kreeg op instemming rekenen.  Ze betoogt: “Nederland is zieker dan nodig. Het is schrijnend dat mensen in veel gevallen onnodig thuis zitten. Verzuimende medewerkers komen op dit moment klem te zitten door de belangenverschillen tussen werkgevers, vakbonden en verzuimexperts. Het gaat om mensen die met de juiste begeleiding gezond en vitaal aan het werk kunnen blijven, maar die door het ontbreken van de juiste zorg thuis komen te zitten.”

Voor de Domus Medica
Met The Red Lady, een Dubbeldekker bus, deed Teunis ook de Domus Medica in Utrecht aan om daar haar boek aan de KNMG-voorzitter Rutger Jan van der Gaag te geven. Die herkent zich in de aanpak van Teunis: vanaf de eerste dag aandacht voor de verzuimende medewerker draagt bij aan herstel. “Ik heb als het gaat om verzuimbegeleiding de afgelopen jaren een enorme verandering gezien. Je kunt beter blijven werken met ongemak dan thuis blijven zitten.”
Daarvoor was Teunis op bezoek bij Frans Urban, directeur P&O Gezondheid bij UMC Utrecht. “Is dat de oplossing, je alleen richten op verzuim? Dat vraag ik me af. Wij richten ons nadrukkelijk ook op de niet-verzuimende medewerkers, op vitaliteit en energie.”

Samen complexe probleem aanpakken
De bus trok de aandacht op de weg en op het Binnenhof. Daar kreeg Tweede Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn (VVD) het boek. Zij vertelde dat ze regelmatig brieven krijgt van werkgevers die hun zieke medewerkers missen en laten weten dat hun re-integratie niet snel genoeg verloopt. “Deze werkgevers willen graag weten wat zij zelf kunnen doen. Ik denk dat mensen zelf goed weten wat ze nodig hebben en wat voor hen het beste werkt.”
Daarna zette de bus koers naar Bert van Boggelen, oud-bestuurder van het CNV en nu kwartiermaker van De Normaalste Zaak, een netwerk van MKB-ondernemers en grote werkgevers die het ‘de normaalste zaak’ vinden dat iedereen de kans krijgt om naar vermogen deel te nemen aan de arbeidsmarkt. Ook hij erkent dat werkgevers worstelen met het ziekteverzuim en met medewerkers die een chronische ziekte of beperking hebben. “Wij vinden het belangrijk dat er meer openheid en transparantie ontstaat om hierover te praten. Dat is preventie nummer één.”

Verzuim bij gemeenten
Verder naar Eerste Kamerlid voor GroenLinks Tof Thissen die werkt bij het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING). Toevallig had hij net die ochtend een gesprek gehad over verzuim. “In de dagelijkse beslommeringen laten we gaten vallen in de verzuimbegeleiding. Het kan beter als we serieuze aandacht schenken aan verzuimende medewerkers. Dat is de eerste stap op weg naar herstel. Die menselijke aandacht is essentieel.” Volgens Teunis kunnen de gemeenten er ook in slagen om hun verzuim onder de drie procent te brengen. Dat komt de dienstverlening aan de burgers ten goede, omdat er dan meer ambtenaren zijn die de burgers te woord kunnen staan en kunnen helpen.

Fit on the job houden
’s Ochtends reed de bus voor op een mooie locatie in Den Dolder, waar Harry van der Kraats, algemeen directeur van werkgeversvereniging AWVN, naar buiten kwam om het boek in ontvangst te nemen. Ook hij sluit zich aan bij Teunis. “Ik onderken het belang van effectieve verzuimbegeleiding. Duurzame inzetbaarheid staat bij ons hoog in het vaandel. Onze leden blijven aandacht besteden aan het fit on the job houden van hun personeel. Ik voer graag samen de discussie over hoe dit kan.”
De route deed ook de AUB, branchevereniging voor uitzendondernemingen, aan in Lijnden. Daar was Francis Minnema die enthousiast reageerde op de originele boekpresentatie. “De regels maken het voor werkgevers diffuser en moeilijker.”

Corina de Feijter

Zie ook op Zorgenz: Boek sluit aan bij SER-advies en Digitale abozorg: meer met minder.

(Met The Red Lady trok Marleen Teunis door het land om haar boek te presenteren – Foto: Anouk Claessen)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *