Haarlemmermeer – deel 3: Stem op Marieke!

Haarlemmermeer – deel 3: Stem op Marieke!

Datum: 6 mei 2015

marieke_nolens_zorgenzMEELOPEN IN GEZONDHEIDSCENTRA – Snel en vakkundig brengt Marieke Nolens, praktijkondersteuner somatiek, de 24-uurs bloeddrukmeter aan bij een patiënt. Ze legt uit hoe de meter werkt en geeft reservebatterijen mee. De patiënt komt de volgende dag terug om de uitslag te bespreken. “Normaal gesproken brengt de assistente de meter aan, maar zij heeft het even te druk”, vertelt ze.

Op de benedenverdieping van gezondheidscentrum Floriande bevindt zich de kamer van Marieke. Voordat de volgende patiënt komt, heeft ze tijd om uit te leggen wat haar werk inhoudt. Ze begeleidt patiënten met een chronische aandoening: COPD, astma, diabetes, hart- en vaatziekten of een allergie. Ze voert controles uit, geeft voorlichting over het ziektebeeld en begeleidt bij medicatie. “Ik heb een half uur per consult en dat is fijn. Vooral iemand die net weet dat hij diabetes heeft, krijgt veel informatie te verstouwen. Er komt zoveel op iemand af, dat verspreid ik over meerdere consulten. Ook een longfunctiemeting kost een halfuur.” Als een patiënt slecht ter been is gaat Marieke op huisbezoek.

Soms lastige gesprekken
In haar kamer worden soms lastige gesprekken gevoerd, vermoed ik. Marieke moet patiënten letterlijk en figuurlijk in beweging krijgen. We hebben het over zelfmanagement en motiverende gespreksvoering, veel gebruikte termen als het om praktijkondersteuners gaat. Hoe leer je een patiënt met zijn aandoening omgaan? Hoe maak je iemand bewust van zijn ziektebeeld? Hoe maak je iemand verantwoordelijk voor zijn eigen lichaam of ziekte? Hoe heeft iemand daar invloed op? Wat is haalbaar? Wat is voor iemand belangrijk?

Met hulpmiddel van het roken afkomen
Marieke helpt patiënten om te stoppen met roken. “Ik heb een patiënt, liftmonteur, die vijftig sigaretten per dag rookte, met COPD stadium 3. Hij wilde zijn baan niet kwijt. Dat was voor hem de motivatie om te stoppen met roken, dat is nu twee maanden gelukt. Zo mooi om te zien.” De volgende patiënt staat voor de deur, maar zij wil niet dat ik bij het gesprek ben. Na afloop van het lange consult loop ik weer bij Marieke naar binnen. “Jammer dat je er niet bij kon zijn. Deze mevrouw was eerst bij de poli van het Spaarne Ziekenhuis geweest, waar mensen terecht kunnen die willen stoppen, maar van de longarts mocht zij niet proberen te stoppen met roken met hulp van een pleister. Zonder hulpmiddel van het roken afkomen is voor haar een enorme barrière, zo bleek tijdens ons gesprek.”

Concurreren met ziekenhuis?
Zijn jullie aan het concurreren met het ziekenhuis?, vraag ik aan Marieke. Is het niet prettiger en vertrouwder voor patiënten om voor stoppen met roken naar het eigen gezondheidscentrum in de buurt te gaan? Het is nog goedkoper ook. Voor de poli moeten patiënten bijbetalen. “We zijn niet zo zakelijk, maar we zouden meer naar buiten kunnen treden, kunnen flyeren of een open dag kunnen organiseren. We doen waar we goed in zijn, maar we zijn niet goed in pr”, stelt Marieke.

Genomineerd met COPD-idee
Mijn verbazing wordt nog wat groter. Trots meldt Marieke dat ze heeft meegedaan aan het Gouden idee voor COPD van de farmaceut GlaxoSmithKline. Ze behoorde tot de vijf genomineerden met haar idee voor een jaarlijkse fitheidstest voor mensen met COPD. Waar gaat het om? Bied ieder jaar aan iedere COPD-patiënt een fitheidstest aan, door fysiotherapeut uitgevoerd. De patiënt krijgt uitleg van de fysiotherapeut en voelt wat hij wel/niet kan en dat leidt tot bewustwording. Het ‘opent’ de weg naar meer bewegen, eventueel begeleid door een fysiotherapeut. Voor ons gezondheidscentrum de ultieme manier van samenwerken en onmisbaar bij iedere COPD-patiënt!, zo staat op de website.
Iedereen kon tot 21 april op haar stemmen. Mijn stem heeft ze gekregen. Maar waarom zag ik geen billboard in de wachtkamer, bijvoorbeeld: Stem op Marieke! Of op de website van het gezondheidscentrum? Marijke ’t Hart, directeur van Floriande, berichtte me al snel dat ze met een poster in de wachtkamer en op hun website aandacht zijn gaan besteden aan de nominatie van Marieke.

Meer in haar mars
Marieke is een praktijkondersteuner die wat in haar mars heeft. Zo wil ze graag verpleegkundig specialist worden. Die kunnen de huisartsen nog meer ontlasten en bepaalde klachten of kleine kwalen behandelen. Ze heeft het bij de huisartsen aangekaart. Het roept vragen op: hoe gaan we deze functie inzetten, hebben we er formatie voor? Huisartsen hebben taken gedelegeerd, hebben dus personeel erbij gekregen dat ze moeten managen. Dat houdt in: ook oog hebben voor hun werkplezier, hun loopbaan en hun kwaliteiten.

Corina de Feijter

PS Het idee van Marieke heeft het niet gehaald. Het Gouden Idee voor COPD 2015 werd: Ontslaginformatie na een COPD-exacerbatie.

Beleisplan_2013_2016_haarlemmermeer_zorgenzDe Stichting Gezondheidscentra Haarlemmermeer is de overkoepelende organisatie van de gezondheidscentra Overbos, Floriande en Drie Meren in Hoofddorp. De gezondheidscentra bieden wijkgerichte eerstelijnszorg, zowel preventief als curatief, waarbij het zorgaanbod is afgestemd op de populatie in de wijk. De zorg wordt gekenmerkt door aandacht, kennis en samenwerking, zoals uitgewerkt in de Beleidsplan 2013 – 2016. Directeur/bestuurder is Marijke ’t Hart.

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *