Gooi maar in mijn laarsje

Gooi maar in mijn laarsje

Datum: 28 november 2016

sinterklaas_zorgenzCOLUMN HANS MELIEF – Sinterklaas is een eerbiedwaardige, oude man, die om onduidelijke redenen ieder jaar heel veel geld uitgeeft. Vooral in de laatste twee maanden van het jaar zit er een duidelijke piek in zijn uitgavenpatroon. Het gaat hierbij om tientallen miljoenen euro’s die op tijd uitgegeven moeten zijn want Sinterklaas moet wel weer op tijd naar huis. Ik denk dat Sinterklaas budgetfinanciering heeft.

Iedere overheidsdienst, landelijk of lokaal, iedere instelling op het gebied van gezondheid, welzijn en cultuur, en daarbij nog vele, vele andere instanties kunnen ervan meepraten. Het hele jaar heb je zuinig aan gedaan want je moet binnen het budget blijven. Omstreeks begin november wordt duidelijk dat er weinig overschrijding is en warempel er dreigt geld overgehouden te worden.

Maar dan. Waar het hele jaar tegen iedere ongeplande maar mogelijk nuttige uitgave nee is gezegd, waar het hele jaar is geknepen in de kosten, waar ieder dubbeltje nog eens werd omgedraaid, een zieke collega niet werd vervangen, krijgt de manager opeens een mail van de controler. Of hij even voor het eind van het jaar drie ton op wil maken want anders wordt het ‘gekort.’ Je kan dan op je vingers natellen dat niet al het geld verstandig uitgegeven gaat worden.

Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe. Zoet is degene die zijn budget netjes opmaakt voor het einde van het jaar. Deze manager wordt niet gekort en kan zich in die laatste twee maanden overgeven aan het heerlijke gevoel dat flink spenderen geeft. Stout ben je als je wat wilt reserveren voor volgend jaar, bijvoorbeeld omdat je meer kosten verwacht, of extra personeel wilt inzetten. De andere manager krijgt hiervoor geen ruimte en geeft dus niet zijn volledige bedrag uit. Hij wordt bovendien gekort op het budget van het volgende jaar. Hij heeft tenslotte bewezen met minder toe te kunnen.
Dank u Sinterklaasje!

HansMelief-WebGrootHans Melief is projectleider en adviseur bij www.praktijkmetbeleid.nl. Voorheen was Hans werkzaam in de zorg voor verstandelijk gehandicapten, welzijn en eerste lijn.

(Foto Sinterklaas: Hans Slegers/Shutterstock)

 

 

 

Gerelateerde berichten

  • SexySexy COLUMN HANS MELIEF - Preventie is maar weinig sexy. Bovendien hebben we nog geen […]
  • Will You Still Feed MeWill You Still Feed Me COLUMN HANS MELIEF - Zo, net 50 geworden. Dat is, of je het wil of niet, toch een […]
  • Vanzelfsprekend?Vanzelfsprekend? COLUMN HANS MELIEF - Daar sta je dan met je liberale gedachtegoed, je kennis en je […]
  • Huisarts en gemeente: andere koekHuisarts en gemeente: andere koek COLUMN HANS MELIEF - De eerste maanden van dit jaar staan meer dan ooit in het teken van […]
  • Mijn moederMijn moeder COLUMN HANS MELIEF - Geboren in 1924 als slagersdochter in Renkum. In 1944 met het gezin […]

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *