Gezondheidszorg anno 2020 en de virtuele huisarts

Gezondheidszorg anno 2020 en de virtuele huisarts

Datum: 18 augustus 2014

virtuele-huisartsWat zou ik graag een persoonlijke lijfarts hebben. Iemand die 24 uur per dag voor mij beschikbaar is en op al mijn medische vragen raad weet. Iemand die mij gerust kan stellen als ik mij zorgen maak over die vreemde vlekken op mijn huid of mij goede raad geeft als ik slaap- of eetproblemen heb. Waarom is die er niet?

Wanneer zal in de gezondheidszorg de virtuele huisarts, ofwel de persoonlijke, intelligente, medische adviseur zijn intrede doen? Deze persoonlijke virtuele huisarts die voor mij en mijn huisgenoten ons medisch dossier bijhoudt, vanaf onze geboorte onze levensstijl en gezondheid analyseert en ons adviseert over gezond gedrag. Onze eigen lijfarts, die nooit moe is, ons altijd met advies ter zijde staat en op al onze huis-, tuin- en keuken-medische vragen een antwoord heeft.

Vijftien jaar terug bestond Eliza al, een computerprogramma dat als een virtuele psycholoog antwoord gaf op mijn psychische problemen. Ik had al een medisch expertprogramma op een CD. Intussen is die techniek al veel verder. Om te beginnen natuurlijk de spraaktechnologie. Ik denk dan aan Watson – de supercomputer van IBM – die gewone gesproken taal begrijpt (helaas alleen nog maar in het Engels) en antwoordt in gesproken taal. Watson is intussen doorontwikkeld en is al werkzaam als oncoloog in een aantal Amerikaanse ziekenhuizen.

Het systeem moet dan nog wel worden gevoed met medische expertise en ondersteuning in besluitvorming. Er komen steeds meer van die softwareprogramma’s beschikbaar die artsen helpen de meest actuele wetenschappelijke bevindingen toe te passen in hun diagnoses. Of die automatische checken op contra-indicaties bij medicijngebruik, of die de diagnosestelling bij röntgenfoto’s en andere onderzoeken automatiseren. Die systemen kunnen dan gekoppeld worden aan mijn virtuele huisarts.

Die virtuele huisarts moet natuurlijk worden gevoed met de medische informatie van mijn huisgenoten en mij. Dat kan: steeds meer mensen monitoren continu hun gezondheid en veel lichaamsfuncties. Van hartslag tot bloedsuikerspiegel en van ECG tot slaapritme. Telemonitoring, waarbij via sensoren bijvoorbeeld hartpatiënten of zwangere vrouwen op afstand bewaakt worden, zijn in opkomst. Als die sensoren een afwijking registreren, waarschuwen ze de patiënt of zwangere en eventueel meteen het ziekenhuis. Onze virtuele lijfarts kunnen we op zo’n manier voeden met onze medische informatie, die tegelijk gematcht wordt met gegevens van honderdduizenden mensen in vergelijkbare omstandigheden.

Verder is ieder van ons al in vele afzonderlijke medische bestanden opgenomen. Als we die nu ook eens koppelen aan onze virtuele lijfarts. Dat zou de kans op verkeerde of verouderde gegevens een stuk kleiner maken. Nu weet de ene specialist vaak niet wat de andere aan medicijnen heeft voorgeschreven. In het ziekenhuis weten ze echt niet meer wat het consultatiebureau ooit over mijn kinderen heeft opgeschreven.

Ik citeer uit het rapport Fouten worden duur betaald, een onderzoek naar medische overdrachtsfouten: ”De feiten zijn schokkend: ruim 8 procent van de Nederlandse bevolking heeft te maken gehad met medische overdrachtsfouten. De totale kosten bedragen 1,4 miljard euro.” De Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteerde begin 2013 nog opzienbarender cijfers. Elk jaar sterven in Nederland 2.000 mensen door vermijdbare fouten in ziekenhuizen. Ongeveer 38.000 mensen lopen jaarlijks onnodige medische schade op. En dan hebben we het nog niet over fouten in de diagnose door huisartsen.

Zo’n virtuele lijfarts zal zorgen voor een veel betere en veel goedkopere medische zorg. Hij (of zij) zal leiden tot een andere organisatie van de zorg. Een zorgsysteem waarin gezondheid en preventie voorop staan. Een zorg waarbij de zorgvraag en de zelfredzaamheid van de patiënt centraal komen te staan. Een zorgsysteem waarbij zorgverleners samenwerken, informatie uitwisselen en de beschikbare kennis vergroten, verbeteren en ontsluiten, met de patiënt in het centrum. Een zorgsysteem dat daardoor veel en veel goedkoper zal zijn.

Ik hoop dat ik niet tot 2020 hoef te wachten op dit systeem.

Peter van der Wel houdt van de toekomst. Als econoom, futuroloog en organisatieadviseur trekt hij in zijn lezingen en in zijn publicaties op verhelderende en verrassende wijze lijnen door van het verleden naar de toekomst. Van e-government tot telemedicine en van virtueel leren tot cybersex. Peter is een veel gevraagd spreker en schrijft boeken over de toekomst. Voor meer informatie en boekingen: bezoek zijn persoonlijke website.

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *