Zorgverzekeraars volgen per 1 januari elkaars afspraken met zorggroepen over GLI

Zorgverzekeraars volgen per 1 januari elkaars afspraken met zorggroepen over GLI

Datum: 10 oktober 2019

Goed nieuws. Vanaf 1 januari 2020 gaan zorgverzekeraars elkaars afspraken volgen over de contractering van zorggroepen voor de inkoop van de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). De zorgverzekeraar met het grootste marktaandeel in een bepaald gebied (de preferente zorgverzekeraar) maakt afspraken met zorggroepen in die regio. Andere zorgverzekeraars nemen deze contracten dan over, waardoor zorggroepen niet met alle zorgverzekeraars aparte afspraken hoeven te maken. Het volgbeleid is een goede ontwikkeling die bij zorggroepen een hoop administratieve last zal weghalen en de weg verder vrijmaakt voor uitrol van de GLI”, reageert Saskia Korsten, projectleider bij zorggroep Cohesie.

Zorggroepen ervaren een aantal belemmeringen bij de doorverwijzing naar de GLI. De zorgverzekeraars hanteren geen volgbeleid en dat maakt het administratief heel omslachtig voor de zorggroepen. ZorgenZ publiceerde hier eerder een artikel over: Zorggroep Cohesie werkt met een verwijssysteem voor GLI

Net als bij contractering huisartsen
Zorggroepen vroegen al enige tijd om vereenvoudiging van het contracteerproces. Aan die oproep is gehoor gegeven. Per 2020 gaan zorgverzekeraars elkaars afspraken volgen voor de contractering van zorggroepen bij de inkoop van GLI, zoals dat ook gebruikelijk is in de contractering van huisartsen.

Alleen voor zorggroepen
Deze afspraken gelden alleen voor het contracteren van zorggroepen. Voor het direct contracteren van individuele aanbieders is dit niet van toepassing. Daarnaast is afgesproken dat het volgen van elkaars afspraken vooralsnog alleen voor de kalenderjaren 2020 en 2021 geldt, om zo het opstartproces rond de GLI te faciliteren. Na deze twee opstartjaren gaan verzekeraars naar verwachting weer over tot het loslaten van dit volgbeleid.

Reactie fysiotherapeuten
Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) noemt het volgbeleid vooral goed nieuws voor huisartsen. Maar om werkelijk tot een goede toegankelijkheid te komen, is een rechtstreekse route tussen de GLI-aanbieder en verzekeraar nodig. Op dit moment zijn er al een paar verzekeraars die op deze manier werken. De afspraken die deze verzekeraars gemaakt hebben, zouden wat het KNGF betreft onderdeel van het volg- of aansluitbeleid moeten worden

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *