Zorgverleners krijgen van publiek rapportcijfer 8

Zorgverleners krijgen van publiek rapportcijfer 8

Datum: 28 november 2019

Er wordt ontzettend veel gemopperd op de zorg. Toch zijn wij Nederlanders over het algemeen heel tevreden over de zorgverlening. Het rapportcijfer voor een zorgverlener is met gemiddeld een 8 min een dikke, dikke voldoende. Fysio- en oefentherapeuten scoren daarbij het hoogste. Dat blijkt uit het onderzoek Belevingen 2018 van het CBS. 

Het cijfer voor de huisarts blijft steken op een 7,8. Dat is het gemiddelde, want ouderen boven de 75 jaar geven hun huisarts een 8,2. Belangrijk, want juist voor deze groep is de huisarts een belangrijke zorgverlener. Jong-volwassenen tot 25 jaar waarderen hun huisarts met een 7,5. Er is ook gekeken naar opleiding: Lager opgeleiden waarderen hun huisarts met een 8,0, hoger opgeleiden geven een lager cijfer, namelijk een 7,7. Een kleine 5 procent gaf hun huisarts een onvoldoende. Zij vonden vooral dat de huisarts weinig empathie toonde, niet goed luisterde of hen niet serieus nam.

Psycholoog, psychiater en psychotherapeut
De meeste onvoldoendes gingen naar de psycholoog, psychiater of psychotherapeut (8 procent). De meest genoemde redenen voor ontevredenheid zijn dat klachten niet werden opgelost, of dat de zorgverlener te weinig expertise had. Desondanks was het gemiddelde cijfer voor deze beroepsgroepen alsnog een 7,8.

Winnaars
Het hoogste scoorden de fysio-/oefentherapeut en de tandarts. Zij hebben een gemiddeld van een 8,1 respectievelijk een 8,0.

Zie de berichtgeving ‘Nederlanders tevreden over zorgverleners’ van het CBS.

(Foto: Pixabay)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *