Zorgprogramma ‘Beter leven met pijn’

Zorgprogramma ‘Beter leven met pijn’

Datum: 8 oktober 2019
Alle huisartsen zien wel dagelijks mensen met pijnklachten. Soms is er geen duidelijke oorzaak en zijn de klachten chronische. In Gezondheidscentrum Veldhuizen in Ede worden deze patiënten uitgenodigd voor het zorgprogramma ‘Beter Leven met Pijn’. Dat kan verwijzing naar de tweede lijn voorkomen. Patiënten gaan samen met een huisarts of verbetercoach op zoek naar oplossingen om met de pijn om te gaan in het dagelijks leven.

Zorgverleners verwezen patiënten regelmatig door voor diagnostiek naar de tweede lijn. Daar werd vervolgens  aanvullend onderzoek verricht en sommige patiënten werden doorverwezen naar revalidatiecentra om te leren omgaan met chronische pijn. Dit zijn kostbare trajecten. Terwijl de expertise ook in Gezondheidscentrum Veldhuizen aanwezig is.

Beter Leven met Pijn
Met het programma ‘Beter Leven met Pijn’ geeft Gezondheidscentrum Veldhuizen op een oplossingsgerichte manier sturing aan de zorg voor mensen met chronische pijnklachten. Het zorgprogramma helpt zorgverleners om dezelfde taal te spreken als patiënten. De patiënt staat centraal. Samen met de patiënt worden persoonlijke doelen opgesteld. Dan wordt in de nulde en eerste lijn gezocht naar oplossingen en interventies die daarbij aansluiten. Deze aanpak voorkomt niet-doelmatige verwijzing naar de tweede lijn. Tevens kan de aanpak de kwaliteit van zorg en patiënttevredenheid verhogen.

Van ontwikkeling tot implementatie
Mura Zorgadvies ondersteunt Gezondheidscentrum Veldhuizen bij de ontwikkeling en implementatie van het zorgprogramma ‘Beter Leven met Pijn’. In de oriëntatiefase is uitgebreid gesproken met patiënten en zorgverleners. In de ontwikkelfase kreeg het zorgprogramma vorm. Het zorgprogramma is nu klaar voor implementatie. Alle zorgverleners krijgen scholing om hen uitgebreid te informeren over chronische pijn, de nieuwe werkwijze, de doelgroep en het oplossingsgericht werken. Tijdens de implementatieweek wordt extra aandacht besteed aan het zorgprogramma.

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *