Zorgpodium – Week 29, zomer 2015

Zorgpodium – Week 29, zomer 2015

Datum: 29 juli 2015

Omdat het in de zomervakantie lastig is om alle media bij te houden, verzamelen we hier een aantal interessant publicaties, inclusief de plaats waar ze te vinden zijn. Vandaag is het Zorgpodium voor: Geen gemiddelde patiënt, Opleidingsniveau ouderenzorg, Farewell party, De kwetsbare patiënt en de District nurse.

jos_de_blok_zorgenzBack in town: District nurse
In het Verenigd Koninkrijk is een debat gaande over de hervorming van de National Health Service: betere integratie van zorg en preventie beter organiseren. Buurtzorg Nederland start binnenkort een aantal pilots in Schotland en een in Londen om te kijken hoe hun concept in de praktijk daar werkt. Op 28 juli op Zorgvisie een interview met Jos de Blok (foto: Studio Oostrum). ‘Ze herontdekken de ‘district nurse’, wat wij wijkverpleegkundige noemen.’

marieke_schuurmans_zorgenzIn wijkverpleging geen gemiddelde patiënt
‘Hoog tijd om de “gemiddelde patiënt” te ontslaan en met elkaar een nieuw model te ontwikkelen dat niet meer informatie vraagt dan nodig, dat recht doet aan de verschillen tussen mensen en dat onze wijkverpleegkundigen écht de ruimte geeft om hun prachtige vak uit te oefenen.’ Joris Slaets, directeur Leyden Academy en hoogleraar Ouderengeneeskunde aan het UMC Groningen en Marieke Schuurmans (foto: LOOV), hoogleraar Verplegingswetenschap aan het UMC Utrecht, schrijven op 17 juli in een gezamenlijk blog op Skipr over de nieuwe bekostiging van de wijkverpleging die met ingang van 2017 moet worden ingevoerd.

paul_goderis_zorgenzDe kwetsbare patiënt
‘Er zijn maar weinig mensen die feedback geven aan hun dokter of de verpleegkundige als er iets gebeurt wat niet hoort. Dokters en verpleegkundigen verdienen dat juist wel, vind ik, gezien de tijd die ze bezig zijn met patiëntcontacten.’ Paul Goderis (foto: Ron Zwagemaker), psycholoog, auteur van De kwetsbare patiënt, patiëntgerichtheid in het ziekenhuis: ervaringen en beschouwingen, over de relatie tussen patiënt en hulpverlener die hij in zijn boek analyseert. Te lezen in het augustusnummer van het digitale ZorgMagazine, blad van Zorginstituut Nederland.

ouderenzorg_zorgenzOpleidingsniveau ouderenzorg moet omhoog
Het gaat niet goed met het opleidingsniveau in de ouderenzorg. Dat is slecht voor de zorg en voor de medewerkers zelf. ‘We moeten de zorg voor ouderen niet overlaten aan de laagst opgeleide medewerkers.’ Christina Woudhuizen, hoofd Innovatie V&VN, pleit er in een interview met Ellen Kleverlaan op de website Ruimte voor verpleeghuizen van Langdurigezorg.nl voor om serieus werk te maken van het opleidingsniveau van medewerkers in verpleeghuizen (foto: Ruimte voor verpleeghuizen.nl).

farewell_party_zorgenzFilm over euthanasie
The Farewell party is een film over euthanasie, maar geen zware kost deze keer. Euthanasie is strafbaar in Israël en daarom maakt een bewoner van een bejaardentehuis een ‘zelfmoordmachine’ om een medebewoonster te laten sterven. Als het apparaat zijn werk goed blijkt te doen, vragen meerdere ouderen hem of de ‘farewell party’ ook hen uit hun lijden kan komen verlossen. Deze zwarte komedie werd overladen met filmprijzen. Nu te zien in diverse kleinere filmtheaters in het land.

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *