Opleidingsconcept Apeldoorn voor aanpak tekort arbeidsmarkt

Opleidingsconcept Apeldoorn voor aanpak tekort arbeidsmarkt

Datum: 18 februari 2018

Zorgorganisaties, onderwijsinstellingen en de gemeente Apeldoorn trekken samen op in de aanpak van het tekort aan personeel in de zorg. Zij hebben hiertoe Zorgplatform Apeldoorn opgericht. Deze titel is wat verwarrend: het gaat niet om een platform gericht op de zorgverlening, maar om een samenwerkingsverband met een vernieuwd opleidingsconcept, gericht op het zo breed mogelijk opleiden van medewerkers in de zorg.

Met een eigen opleidingsconcept wil het Zorgplatform het tekort aan breed opgeleide zorgprofessionals in de (regio) Apeldoorn oplossen. Het opleidingsconcept moet half maart klaar zijn, zo meldt de gemeente Apeldoorn.

Regie bij de leerling
De achttien deelnemende zorginstellingen en zorgopleidingen zorgen ervoor dat leerlingen hun praktijkopleiding krijgen in verschillende zorginstellingen. Zowel in de cure, de care als het maatschappelijk domein. De opleiding zelf zal daarnaast ook praktijkgestuurd en vraaggericht zijn. Dit betekent dat de leerling meer regie krijgt op wat hij/zij nodig heeft qua leer- en praktijkervaring om een brede professional te worden. Op die manier komen er meer zorgverleners op de arbeidsmarkt die breed in de regio kunnen worden ingezet. Dat is althans de verwachting.

Meebewegen
Een ander voordeel van de aanpak is dat zorgverleners makkelijker een cliënt kunnen volgen zonder gebonden te zijn aan de muren van de instelling, stellen de partijen. Dat moet de overgang van patiënten en cliënten van de ene naar de andere zorginstelling of de thuissituatie makkelijker maken. Door het meebewegen met patiënt of cliënt zorg je voor een vertrouwde omgeving, effectievere processen en hiermee een verhoging van de kwaliteit van de zorg, is het idee.

Deelnemende partijen
Deelnemende partijen zijn Saxion, Aventus, Passerel, Riwis, gemeente Apeldoorn, Gelre ziekenhuizen, Zorggroep Apeldoorn, ’s Heeren Loo, Goede Zorg, Zorgmensen, Verian, Philadelphia, Atlant, Stimenz, IrisZorg, GGNet, Pluryn en het Leger des Heils.

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *