Zorg na hartinfarct kan bewezen beter met inzet leefstijlprogramma’s

Zorg na hartinfarct kan bewezen beter met inzet leefstijlprogramma’s

Datum: 5 september 2018

Als patiënten na een hartinfarct een extra leefstijlprogramma volgen, dan verbetert hun gezondheid meer dan wanneer zij alleen de gebruikelijke zorg krijgen. Dat blijkt uit het proefschrift van Marjolein Snaterse, docent-onderzoeker bij de opleiding Verpleegkunde aan de Hogeschool van Amsterdam, waarop zij 12 september promoveert aan Amsterdam UMC/UvA. Volgens de promovenda vormen commerciële leefstijlprogramma’s, met wie zij voor haar onderzoek heeft samengewerkt,  een noodzakelijke aanvulling op huidige zorg. Haar wens is dat verzekeraars in de toekomst publiek-private samenwerkingen gaan vergoeden voor zorg aan patiënten na een hartinfarct.

Marjolein Snaterse volgde voor haar onderzoek ruim 824 patiënten na een hartinfarct in vijftien Nederlandse ziekenhuizen, gedurende een jaar. De helft van deze groep volgde het standaardprogramma na een hartinfarct, de andere groep volgde daarnaast ten minste één bewezen effectief, commercieel leefstijlprogramma. Deze patiënten mochten daarvoor kiezen uit een gewichtsverliesprogramma van Weight Watchers, het beweegprogramma Direct Life van Philips en stoppen-met-roken-begeleiding door Luchtsignaal. Een verpleegkundige begeleidde de patiënten bij hun keuze.

Enorme vooruitgang
Van de patiënten die een extra leefstijlprogramma volgden om meer te bewegen of af te vallen, verbeterde een aanmerkelijk groter percentage op een of meer risicofactoren voor een hartinfarct dan bij de controlegroep. De uitkomsten zijn objectief bij de patiënten gemeten door de onderzoekers en studenten, en niet gebaseerd op zelfrapportages. Het succes bleek met name groot bij patiënten die het programma van Weight Watchers kozen.

Publieke-private samenwerking vergoeden
Het proefschrift van Snaterse toont duidelijk aan dat de behandeling na een hartinfarct efficiënter kan met deze nieuwe aanpak. “Dat we hebben samengewerkt met leefstijlprogramma’s van commerciële aanbieders buiten het ziekenhuis, is compleet nieuw”, zegt Marjolein Snaterse. “Maar het blijkt bijzonder effectief.” Een wens van Snaterse is dan ook dat verzekeraars in de toekomst dit soort publiek-private samenwerkingen vergoeden voor zorg aan patiënten na een hartinfarct.

Stoppen-met-roken-programma niet effectief
Snaterse bekeek voor haar proefschrift ook het effect van het stoppen-met-rokenprogramma, dat rokers na een hartinfarct krijgen aangeboden. Dat heeft er niet voor gezorgd dat meer mensen zijn gestopt. Degenen die doorroken na een infarct (helft van de rokers) hebben veel intensievere begeleiding nodig, zo toont het onderzoek aan.

Lees ook het artikel in De Volkskrant

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *