Zorg in 2021: wat zijn de veranderingen?

Zorg in 2021: wat zijn de veranderingen?

Datum: 15 oktober 2020

2021 zorgverzekering

Ook in 2021 voert de overheid een aantal veranderingen door voor de zorg en zorgverzekering. Het merendeel van deze wijzigingen werd in de Miljoenennota bekend gemaakt.

Allereerst zijn er ook dingen die niet veranderen. Zo blijft het eigen risico volgend jaar gelijk op 385 euro. Ook kunnen verzekerden blijven rekenen op een uitgebreid basispakket waarin eigenlijk niets wordt geschrapt. Sterker nog, er komen zelfs nieuwe vergoedingen bij.

We zetten alles op een rij.  

Coronazorg

De belangrijkste uitbreiding van het basispakket vinden we terug rondom de coronazorg. Mensen die last hebben van langdurige klachten, zoals benauwdheid of vermoeidheid, kunnen gebruikmaken van extra zorg om te herstellen. Met de zorgverzekering in 2021 hebben Nederlanders daar recht op.

Het gaat om paramedische zorg, zoals fysiotherapie, ergotherapie en dieetadvies. Voor oefentherapie kan bijvoorbeeld aanspraak worden gemaakt op 50 behandelingen bij de therapeut. Voor dieetadvies is dat maximaal 7 uur extra en voor ergotherapie 18 uur in totaal. De kosten worden gedekt door de basisverzekering. Wel geldt het eigen risico.

Fysiotherapie COPD-patiënten

Ook hebben COPD-patiënten in klasse B volgend jaar recht op meer behandelingen oefen- en fysiotherapie. Het gaat om maximaal 70 behandelingen in het eerste jaar en maximaal 52 behandelingen in de jaren daarna.

Medicatie kanker

Verder zien we een aantal uitbreidingen op het gebied van kankermedicatie. Zo worden er nieuwe geneesmiddelen uit het basispakket vergoed tegen longkanker, borstkanker, eierstokkanker en lymfeklierkanker.

Donorzorg

Ten slotte hoeven donoren per 2021 geen eigen risico meer te betalen voor gemaakte medische kosten, zoals een nacontrole. Eerder gold er al wel een vergoeding, maar daaraan zat een limiet verbonden van 13 weken. Die limiet wordt begin volgend jaar opgeheven. Op die manier zijn er geen financiële belemmeringen om patiënten die een orgaan nodig hebben te helpen.

Alle andere zorgplannen zijn te vinden via Rijksoverheid.nl.

Zorgpremie

Dan de zorgpremie. Die gaat per 2021 met zo’n 59 euro per verzekerde stijgen. Voor een basisverzekering betalen verzekerden gemiddeld 123 euro per maand, verwacht het kabinet. Omdat de premie omhoog gaat, stijgt de zorgtoeslag mee.

De verzekeringspremie stijgt, omdat de zorgkosten stijgen. Dat heeft met name te maken met de hogere salarissen voor zorgmedewerkers, die er ongeveer 3 procent bijkrijgen in 2020 en 2021.

De eerste zorgverzekeraar heeft de nieuwe zorgpremie voor 2021 al bekend gemaakt. Bij DSW stijgt de ziektekostenpremie van 118 euro naar 124,50 euro per maand. In november volgen de overige verzekeraars.

Uit berichtgeving van consumentenorganisaties en de NZa blijkt dat het ieder jaar opnieuw loont om de huidige zorgverzekering onder de loep te nemen. Door verzekeringen met elkaar te vergelijken en over te stappen van verzekeringsconcern kan vaak fors worden bespaard op de maandelijkse premie.

(Bron: Zorgwijzer.nl, Rijksoverheid)

Gerelateerde berichten

Author: Redactie

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *