Zorg dreigt vechtersmarkt te worden

Zorg dreigt vechtersmarkt te worden

Datum: 5 september 2018

Er is steeds meer verloop van personeel in de gezondheidszorg. Dat blijkt uit de Barometer Nederlandse gezondheidszorg 2018 van accountants- en onderzoeksbureau EY. De onderzoekers noemen een verloop van gemiddeld 13% alarmerend, zeker als werknemers uitstromen naar functies buiten de zorg. In de ggz, jeugdzorg en gehandicaptenzorg is het verloop zelfs 15%. Daarnaast is ook het ziekteverzuim met bijna 6% in de afgelopen vijf jaar niet zo hoog geweest. Investeer extra in personeel, verlaag de werkdruk en vergroot het werkplezier, aldus de aanbevelingen.

Tegelijkertijd steeg de winst van zorgaanbieders in Nederland in 2017 van 1,0 procent naar 1,8 procent. Dat was in 2016 1 procent, door nabetaling van de onregelmatigheidstoeslag. Dat de winst weer stijgt, komt onder meer doordat het kabinet in 2017 eenmalig extra middelen beschikbaar heeft gesteld voor de ouderenzorg en de jeugdzorg. Ook zijn instellingen erin geslaagd vastgoed met winst te verkopen.
“Het is positief dat de zorgsector meer winst boekt. Tegelijkertijd is het zorgwekkend dat de sector worstelt met het aantrekken en behouden van de juiste werknemers”, aldus Rob Leensen, partner bij EY en gespecialiseerd in de zorgsector.

Ronduit alarmerend
Het tekort aan personeel neemt ernstige vormen aan. In de ggz, de jeugdzorg en de gehandicaptenzorg is het verzuim ongewenst hoog. Een personeelsverloop daarbij van circa 15% is ronduit alarmerend, zeker als werknemers uitstromen naar functies buiten de zorg. Gevolg: dienstverbanden die worden omgezet in zzp-constructies, inmenging van detacheringsbureaus en rijke instellingen die personeel wegkopen bij andere instellingen. Leensen: “De markt voor zorgpersoneel is nu een vechtmarkt en dat is een rem op groei en kwaliteit.” Als deze trend zich voortzet, is het volgens hem maar de vraag of er überhaupt nog mensen beschikbaar zijn om in de ouderenzorg aan de slag te gaan. “Het is dan mogelijk dat een deel van de € 2,1 miljard die het kabinet vanaf 2021 beschikbaar stelt voor betere zorg niet kan worden ingezet omdat er geen personeel is om het werk te doen. Een gemiste kans.”

Verlaag werkdruk en vergroot werkplezier
EY doet aanbevelingen aan zorgorganisaties en overheid om meer personeel voor de zorg te werven én te behouden. Zo adviseert het bedrijf om extra te investeren in personeel en digitale oplossingen. Dit is noodzakelijk om de zorg en de financiën ook in de toekomst op orde te houden. De grootste risico’s voor de toekomst zijn een oplopend verzuim en verloop. Daarom moeten zorgorganisaties de werkdruk verlagen en het plezier en aantrekkelijkheid van het werk vergroten. De overheid zou hiervoor de middelen beschikbaar moeten stellen, zoals nu wordt gedaan voor de ouderenzorg.

Kies voor samenwerking in de regio
Andere aanbevelingen zijn: vergroot aandacht voor talentmanagement om goed personeel te behouden. Besteed ook meer aandacht aan de zorgexploitatie nu de vastgoedexploitatie onder druk komt te staan door het vervallen van de normatieve huisvestingscomponent. Een groot deel van de rendementen komt namelijk nog steeds uit zorgvastgoed. En kies voor samenwerking in de regio. Verdeel zorgaanbod: dichtbij huis als het kan, ver weg als het moet.

Bekijk hier de Barometer Nederlandse gezondheidszorg 2018

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *