ZonMw-Parel voor Even Buurten

ZonMw-Parel voor Even Buurten

Datum: 10 november 2015
even_buurten_zorgenz

Even Buurten heeft een uitgebreide Toolbox samengesteld.

Het project Even Buurten heeft op dinsdag 10 november tijdens de conferentie ‘Een nieuwe generatie ouderen(zorg)’ een ZonMw-Parel ontvangen uit handen van ZonMw-directeur Henk Smid. Even Buurten krijgt de prijs omdat het de sociale samenhang in de wijk bevordert. Daardoor kunnen ouderen langer zelfstandig wonen in hun eigen huis. Deze ontwikkeling sluit naadloos aan op de huidige hervormingen in de langdurige zorg. Het project is uitgevoerd door de gemeente Rotterdam en is gefinancierd vanuit het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) van ZonMw.

Even Buurten helpt ouderen boven de 70 jaar om langer zelfstandig te blijven wonen in hun eigen buurt. Deze ouderen lopen in het dagelijks leven soms tegen problemen aan, die ze zelf niet op kunnen lossen. Met een beetje ondersteuning van de mensen om hen heen – het informele netwerk – kunnen zij toch nog goed functioneren. Professionals (‘spillen’) van Even Buurten brengen hen in contact met buurtbewoners (‘sleutelfiguren’) en eventueel vrijwilligers. Zij helpen de oudere door bijvoorbeeld een boodschap te doen, iemand naar de dokter te brengen of samen een kop koffie te drinken. Zo nodig verwijst de spil de oudere naar een professionele zorgverlener, zoals de huisarts of wijkverpleegkundige.

Ingebed in Rotterdamse wijkteams
Na onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam blijkt dat de spillen erg tevreden zijn over hun werkzaamheden. “Ouderen zijn er écht mee geholpen”, zegt Brigitte Kruik (48), ruim twee jaar spil in Rotterdam. “We leren ze uitgaan van het positieve: wat kan ik – met een beetje ondersteuning – nog wél?” Ook andere zorgprofessionals zijn enthousiast en ervaren de samenwerking met de spillen als heel positief. Ten slotte blijkt dat de werkzaamheden van de spil ook van belang zijn voor het welzijn van ouderen. Inmiddels maakt Even Buurten structureel onderdeel uit van de werkwijze van twaalf Rotterdamse wijkteams. In nog dertig andere wijken wordt onderzocht hoe de methodiek toegepast kan worden. Ook in Groningen en Zeeland lopen projecten volgens de Even Buurten-aanpak.

even_buurten_zorgenzDe ZonMw-Parel
De Parel is een prijs die enkele malen per jaar wordt uitgereikt aan ZonMw-projecten die als voorbeeld en inspiratie kunnen gelden voor de honderden projecten die jaarlijks van ZonMw subsidie ontvangen. Een volledige projectomschrijving van Even Buurten staat op BeterOud.nl.

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *