Zilveren Kruis mag doorgaan met pilot wijkverpleging

Zilveren Kruis mag doorgaan met pilot wijkverpleging

Datum: 6 november 2015

wijkverpleging_zorgenzDe voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag heeft de vordering van Careyn om de proef  van Zilveren Kruis met ‘Zorg in de wijk’ in Utrecht te staken, afgewezen. De overwegingen van de voorzieningenrechter voor het vonnis volgen over een week. Careyn beraadt zich op de gevolgen van de uitspraak voor de wijkverpleging in de thuiszorg.

Bestuursvoorzitter Rob van Dam op de website van Careyn: “We respecteren de uitspraak van de rechter uiteraard. Maar de uitspraak over de inkoop van wijkverpleging door Zilveren Kruis lost de gesignaleerde problemen niet op en neemt onze zorgen niet weg. We zijn samen met de Landelijke Organisatie Cliëntenraden (LOC) naar de rechter gestapt om de keuzevrijheid van de cliënten en de doorverwijzers in de zorg, de huisartsen en de medisch-specialisten in de ziekenhuizen, te beschermen en te behouden.”

Meer aandacht voor relatie cliënt-zorgverlener
Een andere overweging om naar de rechter te stappen vanwege de inkoop van wijkverpleging door Zilveren Kruis, noemt Van Dam het kunnen garanderen van goede zorg aan de cliënten in de wijken, inclusief de gespecialiseerde zorg die niet op wijkniveau georganiseerd kan worden. “Kennelijk vindt de rechter dat de cliënt alleen de zorgverzekeraar kan kiezen en de verzekeraar vervolgens mag bepalen welke organisatie de zorg verleent. De relatie cliënt-zorgprofessional moet volgens ons meer voorop blijven staan. Daar blijven we ons voor inzetten.”

Overstappen kan
Het is nu wachten op de overwegingen van de rechtbank om de vordering af te wijzen. Intussen gaat Careyn de komende periode met Zilveren Kruis en alle partners in de stad overleggen hoe ze de wijkverpleegkundige zorg in de nieuwe context kunnen waarborgen. Waarbij Van Dam overigens opmerkt dat cliënten voor wijkverpleging altijd kunnen overstappen naar een andere verzekeraar, als zij hun vertrouwde zorgverlener willen behouden.

In oktober riepen de Utrechtse huisartsen Zilveren Kruis op deze pilot met de inkoop van wijkverpleging te staken. De argumenten hiervoor zijn beschreven in een bericht van 21 oktober jl. op Zorgenz

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *