Zilveren Kruis kiest voorkeursaanbieders voor de wijkverpleging

Zilveren Kruis kiest voorkeursaanbieders voor de wijkverpleging

Datum: 13 augustus 2015

zorg_in_de_wijk_achmea_zorgenzVoor het in juli aangekondigde inkoopbeleid wijkverpleging 2016 (zie Zorgenz d.d. 8 juli jl.) heeft Zilveren Kruis met Zorg in de Wijk nu de voorkeursaanbieders in Utrecht, Zwolle en Hardenberg/Ommen gekozen. Deze proef gaat op 1 januari 2016.

Zilveren Kruis ziet dat het voor wijkverpleegkundige organisaties niet eenvoudig is om echt passende wijkzorg te leveren. In een wijk zijn vaak meerdere aanbieders actief. Door per wijk één zorgaanbieder voor de wijkverpleging aan te wijzen, ontstaat er één herkenbaar wijkverpleegkundig aanspreekpunt in de wijk. De wijkverpleegkundige kan zo veel beter en efficiënter de zorg voor de patiënt afstemmen met de huisarts, apotheek, het ziekenhuis en het sociale wijkteam. Dat is goed voor onze verzekerden, zegt Zilveren Kruis is een verklaring. Toch blijft keuzevrijheid belangrijk, de verzekerden kunnen zonder bijbetaling ook terecht bij een andere gecontracteerde zorgaanbieder. Zilveren Kruis biedt de voorkeursaanbieders een contract aan van drie jaar met een wijkbudget. Hiermee wordt het aantrekkelijker om te investeren in innovatie en preventie in de wijk.

Brede beoordeling
In de pilotgemeenten hebben 27 zorgaanbieders deelgenomen aan de inkoopprocedure Zorg in de Wijk. Zilveren Kruis heeft bij de beoordeling van de inschrijvingen gekeken naar de kwaliteit, de bekendheid met de wijk, het plan van aanpak en de prijs. Ook de beoordeling van huisartsen, ziekenhuizen en de wijkteams van de gemeente speelde een belangrijke rol. In 85 procent van de percelen is een aanbieder geselecteerd uit de top 3 van de huisartsen, ziekenhuizen en wijkteams.
De volgende aanbieders krijgen een voorkeurscontract:
In Utrecht: Buurtzorg, Careyn, AxionContinu en Leven & Zorg
In Zwolle: Buurtzorg, Icare, Carinova, IJsselheem en IJssel Vecht
In Ommen en Hardenberg: Buurtzorg, Carinova en Beter Thuis Wonen

Persoonlijk geïnformeerd
Begin september organiseert Zilveren Kruis samen met de gemeenten een startbijeenkomst voor de geselecteerde voorkeursaanbieders en de wijkteams. Zilveren Kruis informeert alle verzekerden die wijkverpleegkundige zorg krijgen persoonlijk met een brief, zodra de voorkeursaanbieders definitief bekend zijn.

Het document Zorginkoopbeleid 2016 – Zorgsoort Wijkverpleging hier te downloaden.

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

2 Comments

  1. Bijzonder is wel dat het Zilveren Kruis pretendeert dat haar klanten bij een andere zorgaanbieder terecht kan. Ja, dat is een mogelijkheid maar die zorgaanbieder “verdient” daar een stuk minder aan dan de zorgaanbieder die het Zilveren Kruis heeft gekozen op basis van de ingediende offerte. Of die zorgaanbieder dan kwalitatief doelmatige zorg kan en wil leveren tegen 75% van het tarief? Ik ben benieuwd of deze afweging overwogen word.

    Hoe transparant is het Zilveren Kruis over de wijze waarop de keuzes zijn gemaakt? Krijgen zorgaanbieders inzage? Er mocht niet te laag worden geoffreerd. Daarnaast vind ik het bijzonder, dat pas na afloop van dit traject, de klanten hierover worden geïnformeerd. Het Zilveren Kruis heeft in de bijeenkomsten van de zorgaanbieders aangegeven dat uit onderzoek naar voren kwam dat haar klanten een beperkter aanbod van aanbieders willen! Had dit niet eerder kenbaar gemaakt moeten worden aan de klanten in de regio’s die het betrof? Maar, misschien is dat ook wel aan de orde geweest tijdens cliëntenraadplegingen?

    Wat heeft het Zilveren Kruis te winnen bij deze pilot? Wordt dit dan vervolgens uitgezet over heel Nederland? Ik hoop dat de koepel Actiz dit traject heel kritisch volgt. Want wat mij toch wel bezighoudt is de vraag of marktwerking wel tot de mogelijkheden hoort in de gezondheidszorg waar de macht bij de zorgverzekeraars ligt.

    Post a Reply
  2. Ik mag zelf mijn eigen huisarts, fysiotherapeut, apotheek, supermarkt, etc. kiezen, maar straks niet mijn eigen thuiszorgorganisatie. Wat als ik niet tevreden ben? Onderaannemerschap is niet betaalbaar voor de organisatie en leidt tot een hoop administratief gedoe. Zorgorganisaties zijn in het kader van scheiden wonen en zorg bezig met het ‘omturnen’ van hun intramurale appartementen tot zelfstandige woningen met zorg, en dus veiligheid, in huis. Als straks een andere zorgorganisatie de thuiszorg komt leveren, valt de veiligheid van zorg-in-huis weg. Idem voor de al bestaan aanleunwoningen. Bovendien krijg je, als het omturnen niet meer rendabel is omdat de organisatie de zorg niet mag leveren, leegstand en moeten zorglocaties (vaak het hart in de wijk) mogelijk sluiten. Dit raakt cliënten, personeel plus de infrastructuur in de wijk, dus de wijkbewoners. Alles wat is opgebouwd aan infrastructuur en samenwerking in de wijk komt op losse schroeven te staan; weggegooid geld. Onze eigen situatie: mijn man heeft een VPT (Wlz-zorg) van de voorkeursaanbieder (dat is veilig omdat deze in het gebouw aanwezig is). Als ik zelf thuiszorg nodig zou hebben, kan deze aanbieder dat niet bieden en ben ik verplicht de aanbieder van onze wijk te nemen. Dit levert extra werk op voor beide zorgorganisaties en voor ons als cliënten (als je niet afstemt staan ze tegelijkertijd op de stoep en we hebben maar 1 badkamer zoals de meeste mensen). Meer werk maakt de zorg duurder.

    Ik kan geen enkel voordeel bedenken in dit plan…

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *