Zet SOLK op de agenda

Zet SOLK op de agenda

Datum: 19 maart 2019

Iedereen heeft er wel eens last van: somatisch onvoldoende verklaarbare lichamelijke klachten (SOLK). Bij sommige mensen gaan ze weer over, anderen gaan ermee naar de dokter. Zorgverleners doen hun best om goede hulp te bieden. SOLK gaat gepaard met hoge kosten. Het is niet alleen een probleem van de gezondheidszorg, maar een breed maatschappelijk probleem. Daarom pleit Proscoop ervoor dat het ministerie van VWS de problematiek rond SOLK agendeert en dat er op landelijk niveau aandacht voor komt. In Den Haag kreeg de Vaste Kamercommissie voor de Volksgezondheid, Welzijn en Sport van de ROS-organisatie onlangs een petitie, een verhalenbundel en brochure aangeboden.

Proscoop zet zich in voor een betere preventie en behandeling van SOLK en organiseert diverse projecten op het gebied van SOLK. Begin vorige maand was er een druk bezocht congres. Daarop volgde een uitnodiging om naar Den Haag te komen.
“Het thema SOLK brengt velen op de been. Zorgprofessionals uiteraard, maar ook professionals vanuit welzijn/sociaal domein en als het over kinderen gaat bijvoorbeeld ook de jeugdgezondheidszorg en professionals in het onderwijs. We kunnen wel stellen dat SOLK daarmee niet alleen een gezondheidszorg probleem is, maar een breed maatschappelijk vraagstuk. Dat er veel kosten mee gepaard gaan, mag helder zijn”, aldus ROS-adviseur Roeline Hubertse.

Op één na duurste zorg
‘Voor professionals vormt SOLK een groot probleem. De schattingen lopen uiteen, maar de huisartsenstandaard geeft aan dat tot 40% van de consulten in de huisartsenpraktijk deze problematiek betreft. In de medisch specialistische zorg worden cijfers genoemd van 50% van de consulten op de poli’s. Het gaat om alle specialismen; neurologie, reumatologie, orthopedie, kindergeneeskunde’, zo staat in de petitie.  Volgens prof. dr. Judith Rosmalen, hoogleraar psychosomatiek in Groningen, betreft deze problematiek de op één na duurste zorg van ons land.

Nieuwe wijze van kijken en handelen
Proscoop wil dat het thema SOLK op de landelijke agenda komt. Het is belangrijk om zich daarbij te realiseren dat het gaat om een nieuwe (of eigenlijk een hele oude) wijze van kijken en handelen. Positieve Gezondheid, waarbij niet langer de klacht centraal staat, maar de mens, kan helpen. ‘De zienswijze zoals wij die schetsen past daarbij, maar gaat nog een stap verder. Het geeft antwoord op de vraag waarom de SOLK-klachten ontstaan. Het legt een link tussen de huis-tuin-en keukenpsychologie en de fysieke klachten. Wanneer deze gevoelens er mogen zijn en bespreekbaar worden gemaakt, verdwijnen de fysieke klachten. Dit zelfs na vele jaren en ook als er in die jaren nergens een oplossing is gevonden.’ Het gaat om luisteren naar het verhaal van de patiënt, diens klacht serieus nemen en blijven zoeken naar een oplossing.

Voorbeelden hiervan staan in de verhalenbundel Ik zie wat ik niet zag. De bundel bevat 15 openhartige verhalen van mensen met onbegrepen lichamelijke klachten.
Naast de verhalenbundel werd ook de brochure SOLK aangeboden. Daarin vertellen verschillende zorgprofessionals meer over hun kijk op SOLK, de preventie en de aanpak.

Lees hier de verhalenbundel Ik zie wat ik niet zag
Lees hier de brochure SOLK Professionals aan het woord
Lees hier de petitie

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *