Zeeuws-Vlaanderen lokt huisarts met extra bonus

Zeeuws-Vlaanderen lokt huisarts met extra bonus

Datum: 6 juni 2016

hoofdplaat_zeewus_vlaanderen_zorgenzAios-sen in Zeeuws-Vlaanderen krijgen voortaan 750 euro per maand als ze hun héle driejarige opleiding in Zeeuws-Vlaanderen doen. Dit komt in plaats van een bonus van 1.000 euro per maand voor één opleidingsjaar. Dat melden Arts in Spe en Medisch Contact.

De Stichting Beroeps Opleidingen Huisarts (SBOH) verandert hiervoor de voorwaarden van een speciale regeling die het voor huisartsen in opleiding aantrekkelijk moet maken hun opleiding te doen in Zeeuws-Vlaanderen. Een nieuwe voorwaarde is wel dat ze tijdens de opleiding ook echt in Zeeuws-Vlaanderen gaan wonen.

Graag extra vroeg uit de veren
Manager externe zaken Hans Schmidt van de SBOH vertelt op de sites van Arts in Spe en Medisch Contact dat de ongeveer vier aios-sen die tot nu toe gebruikmaakten van de regeling, op en neer reisden vanuit Rotterdam en omgeving. Schmidt: “Het is niet zo dat de aios-sen misbruik maakten van de regeling, maar het beoogde doel, namelijk zorgen dat ze de regio zo leuk gaan vinden dat ze blijven, werd niet gehaald. Ze kwamen er wel graag extra vroeg voor uit bed.”

Zelfstandig je vak uitoefenen
Volgens Schmidt is de regeling nodig omdat er in Zeeuws-Vlaanderen problemen zijn met het vinden van opvolgers voor de bestaande huisartsen. Ook dreigen de huisartsopleiders hun opleidersregistratie te verliezen als ze te weinig aios-sen hebben. Schmidt: ‘De regio was dusdanig impopulair dat aios-sen dreigden te stoppen met de opleiding als ze in Zeeuws-Vlaanderen geplaatst zouden worden. Terwijl het zo’n mooie regio is, waar je als huisarts heel zelfstandig je vak in de volle breedte kunt uitoefenen.”

Ook hulp op ander gebieden
De aios-sen die bereid worden gevonden in Zeeuw-Vlaanderen te gaan werken, worden ook op andere gebieden geholpen, bijvoorbeeld met het vinden van geschikte woonruimte en het vinden van betaald werk voor de partner van de aios. Voor andere lastige regio’s in Nederland is het nog niet nodig om een dergelijke regeling aan te bieden. Alleen op de Waddeneilanden krijgen huisartsen in opleiding een vergoeding voor geschikte woonruimte.

(Foto: Will Tilroe-Otte/Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *