Wijkverpleegkundigen screenen ouderen op oogklachten

Wijkverpleegkundigen screenen ouderen op oogklachten

Datum: 10 januari 2019

Wijkverpleegkundigen kunnen een belangrijke rol spelen bij het screenen van ouderen op oogklachten of slechtziendheid. Problemen die vaak te verhelpen zijn met een nieuwe bril of een staaroperatie. Met als resultaat een veel betere kwaliteit van leven van de ouderen. Dit blijkt uit een onderzoek van Buurtzorg in Den Haag in samenwerking met Amsterdam UMC.

Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 20 procent van patiënten, bij wie een wijkverpleegkundige een korte oogscreening afnam, onontdekte oogklachten heeft of zelfs slechtziend is. Deze klachten zijn over het algemeen te verhelpen met een nieuwe bril of een staaroperatie. De resultaten van dit onderzoek zijn belangrijk omdat dankzij de eenvoudige oogtest ouderen kunnen worden geholpen en zo wordt de kans op vallen en depressie verkleind.

Landelijk voortzetten
De wetenschappelijke publicatie van dit onderzoek heeft prinses Margriet, beschermvrouwe van VISION 2020 Netherlands en opdrachtgever van het onderzoek aangeboden aan VWS-minister Bruno Bruins. Minister Bruins wil naar aanleiding van de uitkomsten het onderzoek landelijk voortzetten. Zo kan het belang van oogscreening verder onderzocht worden als ook welke invloed dat heeft op de oogzorg. Hiervoor wordt de samenwerking met Amsterdam UMC gecontinueerd en relevante partijen in de oogzorg worden bij het vervolgtraject betrokken.

 

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *