Wie ben jij zonder je verslaving?

Wie ben jij zonder je verslaving?

Datum: 1 november 2021

Een verslaving is er niet van de één op andere dag. Dit gebeurt geleidelijk en zonder dat je het doorhebt. Dat is ook het gevaarlijke eraan. Je denkt in eerste instantie dat je die joint opsteekt omdat je vrienden dit ook doen of omdat je nieuwsgierig bent, maar voor je het weet zit je in je eentje op je kamer te blowen en komt er niks meer uit je handen. Stoppen met drugs is een uitdaging, maar elke dag zijn er mensen die dit doen en dus kan jij het ook.

Je bent niet verslaafd geboren

Achter de verslaving zit een persoon die maakt dat jij jij bent. Die persoon is er nog steeds. Je bent niet je verslaving en je hoeft je er dus ook niet mee te identificeren. Uiteindelijk is elke verslaving, zoals een alcoholverslaving of drugsverslaving een gedragsprobleem en dit kun je veranderen. Natuurlijk zitten er fysieke aspecten aan een verslaving, maar deze zijn binnen een korte termijn verdwenen. Het gaat uiteindelijk om het niet terugvallen in oude gewoontes. Daar zit de uitdaging.

Maar omdat jij ook een persoon was voor je verslaving, weet je dat er ook vanaf kunt komen. Er zijn redenen waarom je bent begonnen met alcohol of drugs. Dat kan zijn nieuwsgierigheid, erbij willen horen of gewoon even ontspannen aan het einde van een drukke dag. Dat ontspannen wordt een moeten en voordat je het weet, kun je niet meer ontspannen zonder dat glas alcohol of zonder drugs.

Terug naar de kern

Terug naar de kern

Velen vinden zichzelf zwak of denken dat ze er niet vanaf willen of kunnen. Maar niks is minder waar. Ook jij kunt herstellen van een verslaving, welke dit dan ook is. Belangrijk is om terug te gaan naar de kern van jezelf. Wie ben jij achter de verslaving? Waar haal je energie uit? Waar wordt je blij van of waar werd je vroeger blij van? Wanneer heb je een voldaan gevoel? Waar ben je dankbaar voor? De antwoorden op deze vragen, brengen je dichter bij wie je echt bent.

Sommigen hebben zichzelf volledig verloren in hun verslaving. Maar dat wil niet zeggen dat je jezelf niet terug kunt vinden. Richt je focus vooral op je toekomst en niet op het verleden. Kijk vooruit en richt je aandacht op wat je wel wilt. Richt je aandacht niet op de fouten die je hebt gemaakt, maar op het goede wat je gaat doen.

Een verslaving hoef je niet alleen te overkomen. Er zijn instanties die je kunnen helpen en al velen voor jou hebben geholpen. Het enige dat jij hoeft te doen is, vragen om hulp. Daarmee zet je de eerste stap richting een positieve toekomst die je verdient.

Gerelateerde berichten

Author: Scott

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *