White paper Oncologische zorg in eerste lijn

White paper Oncologische zorg in eerste lijn

Datum: 22 augustus 2016

oncologische_zorg_zorgenzEén op de drie mensen krijgt vroeg of laat kanker. De verwachting is dat huisartsen een grotere rol krijgen in de nazorg van behandelde kankerpatiënten en kankerpatiënten in de chronische fase. Raedelijn adviseurs Femke Seesing en Denise Seelen maakten een overzichtelijke white paper over oncologische zorg. Ze zetten cijfers, ontwikkelingen, knelpunten en kansen op een rij.

Raedelijn schetst in deze white paper een beeld van de ontwikkelingen rondom de oncologische zorg in de eerste lijn, zowel landelijk als regionaal. Femke Seesing en Denise Seelen beschrijven waar en hoe eerstelijns zorgverleners tijdens de verschillende fasen van het oncologische zorgproces, inclusief de palliatieve fase een waardevolle bijdrage kunnen leveren. Hierbij geven ze aan waar kansen en mogelijkheden liggen voor het veld. In de regio Utrecht komen er jaarlijks ruim 7.000 nieuwe kankerpatiënten bij.

Gevolgen voor de eerste lijn
De adviseurs van Raedelijn signaleren drie ontwikkelingen die gevolgen kunnen hebben voor de eerste lijn.
1 Nacontroles kunnen en hoeven niet meer altijd door een medisch specialist uitgevoerd te worden, maar kunnen in de eerste lijn uitgevoerd of gecoördineerd worden.
2 Steeds meer kankerpatiënten krijgen, soms jaren na afloop van hun behandeling, te maken met de gevolgen van hun ziekte en de behandeling ervan. De eerste lijn is vaak de eerste plaats waar deze patiënten met hun klachten terechtkomen.
3 Kankerpatiënten verblijven het grootste deel van het ziekteproces thuis. Hierbij zullen zij met zorgvragen ook een beroep doen op de eerste lijn.

Meer informatie? Neem contact op met Femke Seesing, M. 06 42 22 80 10 of Denise Seelen, M. 06 46 19 44 38.

whitepaper_oncologische_zorg_in_de_eerste_lijn_zorgenzDownload hier het white paper Oncologische zorg in de eerste lijn van Raedelijn.

 

 

 

(Foto bovenin: Sutham/Shutterstock)

 

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *