Werknemers coöperatie rukt op

Werknemers coöperatie rukt op

Datum: 13 augustus 2016

indiceren_wijkverpleegkundige_zorgenzonderzoek_wijkverpleging_venvn_zorgenzHELPGEWOON – Er is een trend waarneembaar van groot naar klein. Zo kiezen mensen die werkzaam zijn in een grote organisatie voor een werknemerscoöperatie. Met als voordeel: geen dure gebouwen, leaseauto’s of bonussen en geen directeuren of managers, maar zelf als groep verantwoordelijk zijn voor de werkzaamheden. Na de schoonmaakbranche heeft ook de zorg deze mogelijkheid met Helpgewoon ontdekt.

In Apeldoorn hebben recent twaalf thuiszorgmedewerkers het heft in eigen handen genomen en een werknemerscoöperatie opgericht. Volgens de FNV zijn deze vrouwen trendsetters en zal dit steeds meer plaatsvinden. Dat klopt ook. “Ik ben op dit moment met twaalf groepen thuiszorgmedewerkers en met een groep wijkverpleegkundigen in gesprek die tussen nu en januari een coöperatie willen starten”, vertelt Joke van der Schoor van de organisatie Helpgewoon. “Zustercoöperatie Schoongewoon is in 2012 gestart met de opzet voor werknemerscoöperaties voor schoonmakers. Schoonmakers hadden te kampen met lage tarieven voor veel werk. Schoongewoon heeft inmiddels acht coöperaties. Vervolgens kwam er vraag uit de zorg- en welzijnssector. Voor deze werknemerscoöperaties is Helpgewoon Nederland opgericht om te begeleiden bij de opstart. Er zijn bij Helpgewoon al werknemerscoöperaties van jeugdzorgmedewerkers, sociale teams, zorgverleners voor Niet Aangeboren Hersenletsel, buurtsportcoaches en dus thuiszorgmedewerkers.”

Bedrijfsvoering uitbesteden
Een werknemerscoöperatie is een platte organisatie die louter bestaat uit leden zonder directie of management. De leden beslissen gezamenlijk over de koers en de bestedingen van de onderneming. Joke van der Schoor: “Uiteraard zijn deze mensen veelal niet gewend om een bedrijf te voeren. Maar het zijn bevlogen vakmensen die prima hun werk kunnen organiseren. Daarom biedt Helpgewoon ondersteuning bij de oprichting van een coöperatie. We doen de financiële administratie, de loonadministratie, verzorgen de jaarverslagen, de loonbetalingen en dergelijke. Daarnaast bieden we het eerste jaar intensieve teamcoaching: hoe verloopt het groepsproces, hoe vinden overleggen plaats, noem maar op. Ook voer ik in het geval van potentiële coöperaties in de thuiszorg gesprekken met de desbetreffende gemeente. Niet elke gemeente is bereid om een redelijk tarief te betalen of de coöperatie te contracteren. In dat geval heeft de oprichting van een coöperatie helaas geen zin. Dat bleek van de week weer en dat is zeer teleurstellend voor de dames die zelf wilden starten. Gelukkig stellen andere gemeenten zich wel positief op. De gemeente Apeldoorn bijvoorbeeld is heel enthousiast en ook bereid de ervaringen te delen met andere gemeenten.”

Eigenaar van het bedrijf
Enthousiast vervolgt ze: “Wat ook helpt, is de media-aandacht voor de oprichting van werknemerscoöperaties, waaronder Pauw, Nieuwsuur, Trouw, NRC, Omroep Gelderland. We hoeven echt niet aan acquisitie te doen, mensen komen zelf naar ons toe, er is in de markt grote behoefte om deze slag te maken.” Zelfsturende teams, zelf je werk indelen en geen management: daar heeft Buurtzorg toch patent op? “Klopt”, zegt Joke glimlachend. “In beide gevallen zijn er weinig overheadkosten. Alleen bij Buurtzorg zijn de medewerkers in dienst en bij een werknemerscoöperatie zijn de mensen eigenaar van hun eigen bedrijf.”

Het is ons bedrijf
“Juist omdat er geen leidinggevende is, beseffen mensen dat ze eventuele problemen zelf moeten oplossen”, vervolgt ze. “Daarbij kunnen ze mij inschakelen, ik ben bevoegd mediator. Dat gebeurt ook en dan zie je dat mensen op een volwassen manier problemen willen en kunnen oplossen. Het gevoel van ‘het is ons bedrijf’ leidt tot een sterke motivatie om er ook het allerbeste van te maken, vanuit eigen vakmanschap en kracht. Dat werkt prima, zo wijst de praktijk uit.”

Gerda van Beek

Op de website van Ned7 – verbonden met Actiz – staat een filmpje van Omroep Gelderland over de twaalf thuiszorgmedewerksters die een werknemerscoöperatie in Apeldoorn zijn gestart. Zie ook www.helpgewoon.nl.

(Foto: Lisa S./Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. Nieuwsbrief nr. 16 - 1 sept '16 - - […] Na de schoonmaakbranche (Schoongewoon) heeft ook de zorg deze mogelijkheid met Helpgewoon ontdekt. ZorgenZ, 13 augustus […]

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *