Werelddekking

Werelddekking

Datum: 22 oktober 2015

bakersfield_hospitaL_ZORGENZCOLUMN GERDA VAN BEEK – Tijdens onze vakantie in Amerika beland ik op een nacht op de spoedeisende hulp van het San Joaquin Community Hospital in Bakersfield. Geen ernstige kwestie, slechts blaasontsteking. Wel vervelend genoeg om medische hulp in te roepen, zeker omdat de volgende dag een busreis van 7 uur op de planning staat.

Om twee uur ‘s nachts zit de wachtruimte bomvol. Hebben ze hier ook het probleem van de ‘zelfverwijzer’ buiten kantooruren, zoals in Nederland? Eigenlijk ben ik ook zo’n zelfverwijzer, hoewel ze in Bakersfield geen huisartsenpost kennen en je dus gedwongen naar de Emergency moet bij urgente zorgvragen. Dus er is in ieder geval geen verkeerd-loket-problematiek.

De wanddecoratie is bijzonder. Met grote letters staat de missie van het ziekenhuis vermeld. ‘Our Mission… To share God’s love with our community by providing physical, mental and spiritual healing’. Dat zie ik een Nederlands ziekenhuis toch niet als missie verkondigen, zelfs niet in de Bijbelbelt. In Bakersfield is dit kennelijk de drive…., op de patiëntinformatie staat het ook nog een keer. Vet én cursief, zodat je er niet overheen kijkt.

Vier uur na binnenkomst bevestigt de nurse psysician mijn diagnose: “U heeft blaasontsteking”. Ik krijg een injectie met antibiotica en kan medicijnen ophalen, 11 kilometer verderop… Bij de administratieve afhandeling houd ik, naast mijn paspoort en het zorgverzekeringspasje, mijn creditcard al in de aanslag. Mijn beeld van de gezondheidszorg in Amerika is: direct afrekenen. Tot mijn verbazing is dat niet het geval. Hoewel de administrateur nog nooit van Nederland heeft gehoord en niet eerder zo’n pasje heeft gezien, volstaat dit desondanks. Hij hecht de kopie aan het formulier met de adresgegevens en ik mag gaan.

gerda_van_beek_zorgenz

Gerda van Beek

Verrassend. Wat is zo’n werelddekking voor urgente zorg toch prettig, bedenk ik. Maar wat lees ik bij terugkomst in Nederland? De zorgkosten buiten Europa zitten vanaf 2017 niet meer in het basispakket! Volgens het kabinet hoeven die niet collectief te worden betaald. De logica ontgaat me. Nog wel een Europese dekking, maar geen werelddekking meer. Deze beperking moet zo’n 60 miljoen euro per jaar besparen. Althans: op de zorgbegroting. Want het is natuurlijk een verschuiving van die 60 miljoen naar de reisverzekering of de aanvullende verzekering. Waardoor deze ongetwijfeld duurder zullen worden. Hopelijk krijgt de maatregel wel voldoende aandacht in de media. Anders is de reiziger letterlijk het kind van de rekening.

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *