Welke vitamines heb ik nodig?

Welke vitamines heb ik nodig?

Datum: 1 juli 2022
Het menselijk lichaam heeft iedere dag vitaminen en mineralen nodig om goed te kunnen functioneren. Vitamines helpen bijvoorbeeld bij de productie van enzymen en hormonen, het op peil houden van je energie, voldoende weerstand en een goede stofwisseling. En ook voor een goede werking van de spieren zijn vitamines onmisbaar. Hoog tijd om antwoord te geven op de vraag: welke vitamines heb je nodig?

Vitamines voor de weerstand

Vitamines die mensen vaak voor hun weerstand kopen online zijn vitamines C en D. Maar ook magnesium wordt steeds vaker verkocht omdat magnesium een grote rol speelt bij de energieproductie, zenuwfunctie en de spieren goed kan laten werken.

Vitamines tijdens de vakantieperiode

Wie ‘normaal’ en gezond eet, zal niet snel tegen een vitamine tekort aanlopen. Toch zijn er situaties dat je misschien niet helemaal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitaminen haalt. Denk bijvoorbeeld maar aan de aanstaande vakantieperiode met vaak uiteten in hotels en restaurants. Dit zou een reden kunnen zijn dat mensen vitamines kopen online.

Wat zijn vitaminen?

In vitamine winkels vind je 13 officieel erkende vitaminen. Vitaminen zijn organische stoffen die je alleen in de levende natuur kunt vinden. Vitaminen en mineralen kunnen een goede weerstand stimuleren zodat het lichaam ziektes voor kan blijven. Ook zijn vitaminen onmisbaar bij een goede functionering van het menselijk lichaam.

Waar komt het woord vitamine vandaan?

Vitamine komt uit het Latijn. In het Latijns betekent ‘vita’ leven en ‘amine’ staat voor de groep stofstofhoudende stoffen. Het woord vitamine als geheel zegt dat deze stoffen nodig zijn om te kunnen leven.

Vitamine supplementen

Mensen krijgen dagelijks vitamines binnen via voedsel. Voor enkele risicogroepen zoals chronisch zieken, rokers, baby’s, vrouwen die zwanger zijn en ouderen wordt geadviseerd om een minimale aanvulling van enkele vitamine supplementen in te nemen.

Vitamine A (retinol)

Vitamine A helpt bij de weerstand tegen infecties, voor het gezichtsvermogen, een mooie gezonde huid, gezond haar en tandvlees. Ook is vitamine A goed voor de vorming van bloedvaten en slijmvliezen. Je vindt vitamine A in margarine, melkvet, lever, eieren, vis, fruit en wortelen.

Vitamine B1 (thiamine)

Vitamine B1 maakt energie vrij uit koolhydraten. Het is goed voor je hart en zenuwstelsel en reguleert tevens de eetlust. Vitamine B1 zit vooral in brood, granen, melk, vlees, aardappelen, groenten en gist.

Vitamine B2 (riboflavine)

Vitamine B2 maakt energie vrij uit eiwitten en koolhydraten. B2 is goed voor de spijsvertering en zenuwstelsel, gezonde huid, ogen en gezond haar. Je vindt vitamine B2 vooral in melk, vlees, brood, graanproducten, groente en gist.

Vitamine B3 (niacine)

Vitamine B3 maakt energie vrij uit koolhydraten, vetten en uit eiwitten. B3 helpt je aan een gezonde huid en het goed functioneren van het zenuwstelsel. B3 zit vooral in melk, aardappelen, brood, vlees en groente.

Vitamine B5 (pantotheenzuur)

Vitamine B2 helpt bij het herstel van weefsel, de opbouw en afbraak van eiwitten, koolhydraten en vetten en tevens voor de vorming van hormonen. B5 is vooral te vinden in vlees, eieren, volkorenproducten, peulvruchten, melkproducten, fruit en groenten.

Vitamine B6 (pyridoxine)

Vitamine B6 verhoogt de weerstand in je lichaam en helpt bij de vorming van rode bloedcellen en bescherming tegen zowel hart als vaatziekten. B6 speelt een rol bij de eiwitstofwisseling en zit vooral in lever, vlees, vis, melk, kaas, eieren en soja.

Vitamine B8 (biotine)

Vitamine B8 helpt mensen bij de energievoorziening, ontwikkeling van zowel huid als haar en de vorming van vetzuren. Ook speelt B8 een rol bij de stofwisseling van koolhydraten en vetten. B8 is vooral in lever, nier, eidooier, gist, noten en granen te vinden.

Vitamine B11 (foliumzuur)

Vitamine B11 zou de kans op een miskraam en aangeboren afwijkingen verlagen, zoals een open ruggetje. Ook voorkomt B11 bloedarmoede en hart- en vaatziekten en aantasting van zenuwcellen. B11 is vooral in brood, groenten, vlees, melk, eieren en gist te vinden.

Vitamine B12 (cyano)

Vitamine B12 is zeer belangrijk voor de bouw van erfelijk materiaal en de werking van het zenuwstelsel. Deze vitamine zit vooral in vlees, lever, melk, eieren en kaas.

Vitamine C (ascorbinezuur)

Vitamine C is de meest bekende vitamine en bevordert de opname van ijzer en wondgenezing. Ook helpt het goed tegen vermoeidheid en voor gezond bindweefsel. Daarnaast verhoogt vitamine C de weerstand en is goed voor gezonde botten, tanden en bloedvaten, en helpt het bij herstel van virusinfecties. Vitamine C zit vooral in citrus, aardappelen en groenten. Sommige mensen kunnen misselijk worden van vitamine C.

Vitamine D (cholecalficerol, ergocalciferol)

Vitamine D werkt weerstandverhogend en is goed voor opbouw van botweefsel, tanden en kiezen. Vitamine D zit vooral in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, zoals vette vis en in boter.

Vitamine E (tocofero)

Vitamine E bevordert de opname van zuurstof in cellen en vertraagt het verouderingsproces. Ook verhoogt vitamine E het afweersysteem en je vindt het vooral in plantaardige oliën, granen, eieren en bladgroente.

Vitamine K (fylloquinon, menquinon)

Vitamine K is goed voor bloedstolling en de aanmaak van botten. Zit vooral in bladgroenten en in tomaten, tarwe, eieren, lever en in vis.

Vitamines kopen online

Zoals je ziet zijn er heel wat redenen om voldoende van deze vitaminen binnen te krijgen met iedere vitamine zijn eigen rol. Vitamines kopen online wordt vooral gedaan door mensen die te weinig vitamines binnen krijgen, bepaalde risico groepen of vanwege een advies van de dokter.

Gerelateerde berichten

Author: Scott

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *